DIF lehdistötiedote 5/2014: DIF – Hallitusammattilaiset ry kannattaa siirtymistä Ruotsin mallin mukaiseen arvo-osuustilien hallintajärjestelmään

DIF – Hallitusammattilaiset ry:n 13.8.2014 antaman lausunnon mukaan yhdistys  kannattaa siirtymistä Ruotsin mallin mukaiseen arvo-osuustilien hallintajärjestelmään. Yhdistys ei kannata maksuttomien arvo-osuustilien poistamista eikä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämän  erillisen osakasrekisterin luomista.

DIF – Hallitusammattilaiset ry on antanut 13.8.2014 valtiovarainministeriölle lausunnon koskien VM:n työryhmämuistiota arvopaperikeskusasetuksen voimaantulon johdosta tarvittavista lainsäädäntömuutoksista.

Taustaa

VM:n työryhmämuistion ehdotukset koskevat pörssiyhtiöiden osakasrekisterien ylläpidon siirtämistä takaisin yhtiölle, hallintarekisteröinnin laajennusta ja uuden osakasrekisterin perustamista. Lisäksi muistiossa ehdotetaan arvopaperikeskuksen ylläpitämistä, pörssiyhtiöiden kustantamista arvo-osuustileistä luopumista.

Arvopaperikeskusasetuksen voimaantulon jälkeen arvopaperikeskuksilla on oikeus tarjota palveluja koko EU:n alueella. Liikkeeseenlaskijoilla on puolestaan oikeus vapaasti valita EU-alueelta arvopaperikeskus, jossa se laskee arvopaperinsa liikkeelle.

Työryhmä ehdottaa lisäksi siirtymistä Ruotsissa käytössä olevaan järjestelmään, jossa sijoittajalla on oikeus valita suoran omistajakohtaisen arvo-osuustilin rinnalla myös säilyttäjäpankin hallinnoima tili. Ehdotukseen on päädytty kilpailutusmahdollisuuksien turvaamiseksi.

Järjestelmä merkitsisi sitä, että tieto arvopaperin omistajasta ei olisi saatavissa kattavasti Suomessa toimivasta arvopaperikeskuksesta. VM:n työryhmämuistiossa ehdotetaan perustettavaksi uusi rekisteri, jota ylläpitäisi Patentti- ja rekisterihallitus. Rekisteriin  kerättäisiin neljännesvuosittain tiedot suomalaisista osakkeenomistajista, jotka omistavat yli 500 osaketta. Yhtiöiden itse ylläpitämät osakasluettelot olisivat edelleen julkisia.

Kommentteja

DIF – Hallitusammattilaiset ry:n tavoitteena on edistää yritysten hyvää hallitus­työskentelyä ja kilpailukykyä. Yhdistys haluaakin varmistettavan, että järjestelmä ei lisää yritysten kustannuksia.

Yhdistys katsoo, että VM:n työryhmämuistiossa ehdotettu uusi sääntely tulisi luultavasti lisäämään osakasrekisterin hallinnoinnista ja ilmoitusvelvollisuudesta johtuvia kustannuksia yrityksissä. Ehdotettu muutos tarkoittaisi todennäköisesti useimmissa tapauksissa sitä, että yhtiöt ostaisivat osakasrekisterin ylläpitämiseen liittyvän palvelun arvopaperikeskukselta. Lisäksi yrityksen tulisi toimittaa suomalaisia omistajia koskevia tietoja Patentti- ja rekisterihallitukselle neljännesvuosittain. Käytössä olisi olemassa kaksi järjestelmää osakasrekisterin ylläpitämistä varten: yhtiön ylläpitämä rekisteri (arvopaperikeskuksen hallinnoimana) sekä Patentti- ja rekisterihallituksen erillinen rekisteri. Nykyjärjestelmässä osakasrekisteri päivittyy arvopaperikeskuksessa automaattisesti ja siitä voidaan saada reaaliaikainen tieto päivittäin.

Yhdistys kiinnittää huomiota myös siihen, että mikäli Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään omistajarekisteriin kerättäisiin tiedot ainoastaan suomalaisista omistajista, jotka omistavat enemmän kuin 500 osaketta, rekisterin tiedot eivät muodostuisi kattaviksi eivätkä informatiivisiksi. Yhdistys katsoo myös, että ehdotettu 500 osakkeen raja on keinotekoinen. Joissakin pienehköissä yhtiöissä huomattava enemmistö osakkeenomistajista omistaa vähemmän kuin 500 osaketta, ja joissain toisissa hyvin harvat omistajat omistavat vähemmän kuin 500 osaketta. Joissakin yhtiöissä 500 osaketta tarkoittaa alle 500 euron omistusta, ja joissain muissa yhtiöissä selvästi yli 10.000 euron arvoista omistusta. Mikäli raja määritellään, ainoa ajateltavissa oleva raja voisi olla tietty prosenttiosuus yhtiön osakkeista, esim. yhden prosentin tai puolen prosentin osuus yhtiön osakkeista.

Lähtökohtana asian valmistelussa tulisi olla Arvopaperikeskusasetuksen vaatimien muutosten implementointi. Lisäksi tulisi arvioida, edistävätkö muut ehdotetut muutokset hyvää hallinnointitapaa sekä suomalaisten yritysten kansainvälistä kilpailukykyä. Olisi myös tehtävä analyysi ehdotettujen muutosten aiheuttamista kustannuksista. On tärkeää, että yhtiöille ei esitetä lisäkustannuksia vaativia hallinnointijärjestelyjä.

Yhdistyksen jäsenten kanta

Yhdistys on järjestänyt asiasta jäsenkyselyn. Enemmistö vastaajista kannattaa mahdollisuutta hallinnoida osakeomistusta Ruotsin mallin mukaisesti hallintarekisterin kautta. Selvä enemmistö vastustaa erillisen Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämän osakasrekisterin luomista.

Yhdistyksen jäseniltä on lisäksi pyydetty näkemystä ehdotuksesta poistaa ilmaiset arvo-osuustilit. Enemmistö kyselyyn vastanneista jäsenistä on ilmoittanut vastustavansa tätä ehdotusta.

Lausunto on luettavissa kokonaisuudessaan Hallitusammattilaiset ry:n verkkosivuilta.

Directors’ Institute of Finland – Hallitusammattilaiset ry

Policy-valiokunnan puheenjohtaja Juha Salonen
Puh. 0500 507 402

Pääsihteeri Maarit Aarni-Sirviö
Puh. 050 379 4170