Pelastetaan Helsingin pörssi

Hel­sin­gin pörs­sistä on Pörs­sisäätiön ti­las­to­jen mu­kaan lähte­nyt 2000-lu­vul­la 78 yri­tystä. Uusia lis­tau­tu­mi­sia on ol­lut pal­jon vähemmän, alle 40.

Eläkeyh­tiöit­tem­me mak­sa­mat eläkkeet al­ka­vat olla suu­rem­mat kuin mak­su­tu­lot. Ko­ti­ta­lou­det ma­kuut­ta­vat ra­ho­jaan mie­luum­min pank­ki­ti­leillä kuin si­joit­ta­vat pörs­siyh­tiöihin.

Vaik­ka yli 830 000 yk­si­tyis­hen­kilöä omis­taa pörs­siyh­tiöitämme, osak­keet ovat vain noin kym­me­nen pro­sent­tia ko­ti­ta­louk­sien ra­hoi­tus­va­rois­ta.

Pe­ri­fee­ri­sen si­jain­tim­me ta­kia ul­ko­maa­lai­set vähentävät vai­keam­pien ai­ko­jen koit­taes­sa Hel­sin­gissä no­tee­rat­tu­jen yri­tys­ten omis­tuk­sia, mistä joh­tu­va pörs­si­kurs­si­ris­ki hak­kaa mo­net lii­ke­toi­min­ta­ris­kit.

Lis­tau­tu­mi­seen luon­nol­li­ses­ti kuu­lu­vien tie­dot­ta­mis­vel­voit­tei­den ta­kia pörs­siyh­tiön on­gel­mat ovat no­peas­ti il­tapäiväleh­tien ja suu­ren yleisön rat­kot­ta­vi­na. Näissä yh­teyk­sissä po­lii­ti­kot pyr­kivät sälyttämään pörs­siyh­tiöille lisää ra­por­toin­tia ja hal­lin­nol­li­sia vel­voit­tei­ta. Pank­kien tiu­ken­tu­neet va­ka­va­rai­suus­vaa­ti­muk­set nos­ta­vat luot­to­kus­tan­nuk­sia.

Tähän maa­il­maan so­pii sur­keas­ti hal­li­tuk­sen ke­hys­rii­hen rat­kai­su, jos­sa pörs­siyh­tiöiden osin­ko­ve­ro­tus­ta ki­ris­tet­tiin. Hal­li­tuk­sen suul­la vaa­di­taan yri­tyk­siltä avoi­muut­ta ja vas­tus­te­taan ve­ro­pa­ra­tii­se­ja.

Käytännön rat­kai­sul­la suo­si­taan kui­ten­kin omis­tus­ra­ken­tei­ta, jois­sa te­ho­kas ve­ro­suun­nit­te­lu on ar­vos­sa ja jul­ki­suu­teen voi­daan ker­toa, mitä hyväksi nähdään.

El­lei tren­diä saa­da kat­kais­tuk­si, osa Hel­sin­gissä lis­ta­tuis­ta yri­tyk­sistä os­te­taan pois tai no­tee­raus siir­retään muu­al­le, eikä uusia lis­tau­tu­mi­sia tule vas­tai­suu­des­sa­kaan riittävästi.

Jot­ta yk­si­tyis­ra­hoit­tei­sen sek­to­rin ta­voi­tel­tu kas­vu voi­si to­teu­tua, tar­vit­tai­siin vuo­sit­tain kym­me­nien kas­vu­ha­kuis­ten yri­tys­ten lis­tau­tu­mis­ta pörs­siin. Osa niistä on tämän päivän aloi­tus­vai­heen yri­tyk­siämme. Myös val­tion sal­kus­sa on yri­tyk­siä, jot­ka voi­si­vat saa­da pörs­siyh­tiönä uut­ta pot­kua joh­ta­mi­seen­sa.

Pörs­sis­ta­tus an­taa kas­va­val­le yri­tyk­sel­le mah­dol­li­suu­den vah­vis­taa omaa pääomaa ja mo­ni­puo­lis­taa vel­ka­ra­hoi­tus­ta. Kas­vu­ha­kui­sel­le per­hey­ri­tyk­sel­le pörs­si­lis­taus tu­li­si olla luon­nol­li­nen kei­no su­vun omis­tuk­sen järjes­te­le­mi­seen hal­li­tus­ti il­man, että kas­vun edel­ly­tyk­set vaa­ran­tu­vat omis­tuk­sen vaih­dok­siin liit­tyvän vel­kaan­tu­mi­sen ta­kia. Tai että yri­tys täytyy myydä ul­ko­mai­sel­le si­joit­ta­jal­le su­ku­pol­ven­vaih­dok­sen mah­dol­lis­ta­mi­sek­si.

Fi­nans­si­mark­ki­noi­den tur­bu­lens­sien ta­kia suo­ma­lai­set pörs­siy­ri­tys­ten yk­si­tyi­set ank­ku­rio­mis­ta­jat ovat yri­tyk­sen kai­kil­le pitkäjäntei­sil­le omis­ta­jil­le eduk­si Ke­mi­ran, Ko­neen, Upo­no­rin, Vai­sa­lan, Wärt­silän ja mo­nen muun ta­paan. Ko­ti­mai­nen omis­tus tu­kee yri­tys­toi­min­nan ja in­ves­toin­tien suun­taa­mis­ta Suo­meen ja pääkont­to­rien säily­mistä Suo­mes­sa.

Pe­las­te­taan siis Hel­sin­gin pörssi. Pörs­siyh­tiöitä ja nii­hin si­joit­ta­via suo­ma­lai­sia tar­vi­taan lisää, jot­tei Suo­mi va­joa ta­lou­del­li­sek­si ta­ka­pa­ju­lak­si ja eteläis­ten EU-kump­pa­neit­tem­me kal­tai­sek­si kerjäläis­val­tiok­si.

Julkaistu Tekniikka & Talous -lehden numerossa 19/2013