Miksi Tanskassa kaikki on paremmin?

Lähes kaikki tietävät, että tanskalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa. Vähemmän tunnettua on, että Tanskassa jokainen työntekijä voidaan irtisanoa 1-3 kuukauden varoitusajalla. Näin ilman pitkäaikaisia yt-neuvotteluja tai riippumatta, mihin ammattiliittoon työntekijä kuuluu.

Tanskassa irtisanominen on helpompaa, nopeampaa ja halvempaa kuin muualla läntisessä Euroopassa. Tanskan lainsäädäntö antaa myös mahdollisuuden irtisanoa jokaisen, joka on ollut sairaslomalla yhtämittaisesti 120 työpäivää. Käytännössä laki kannustaa tähän. Näin on ollut aina.

Tanskalaiset ovat siis maailman onnellisinta kansaa lähes olemattomalla työsuhdeturvalla. Tässä onnen ja epävarmuuden täydellisessä yhteiselossa on tyypilliselle suomalaiskasvatille ymmärtämistä.

Tanskan systeemi tietenkin tarkoittaa, että kun tulee matalasuhdanne, monet menettävät työnsä. Tosin melkein kaikki ovat ammattiyhdistysten jäseniä ja päätyvät ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle kahdeksi vuodeksi – olivat sitten vähän tai korkeasti koulutettuja. Tanskassa ei tällaisessa ”töiden välisessä tilanteessa” ole mitään ihmeellistä.

Tanskan ihme ja onni eivät olekaan riippuvaisia matalasuhdanteesta, vaan mitä tapahtuu, kun nähdään pienikin toivonkipinä noususuhdanteesta. Työntekijöitä palkataan HETI lisää ja vakinaiseen työsuhteeseen. Määräaikainen työsuhde on lähes tuntematon Tanskassa äitiyslomasijaisuuksia lukuun ottamatta. Ja kun työttömät saavat heti vakityötä, he uskaltavat uskoa parempaan huomiseen ja alkavat kuluttaa. Positiivinen pyörä alkaa pyöriä.

Pienet yritykset uskaltavat nopeasti palkata ensimmäisen ja toisenkin työntekijän. Jos firma ei sitten pärjääkään, niin yritys voi aina pakittaa ja irtisanoa työtekijät yhden kuukausipalkan kuluilla. Ja se pienen yrityksen ihmehän on, että kun bisnes alkaa pyöriä ja uskalletaan panostaa, niin yritys kasvaa.

Tämä palkkaamisen helppous ehkä osaltaan selittää, miksi monet henkilöresursseiltaan painavat yritykset kuten Novo Nordisk, pörssiarvoltaan Pohjoismaiden suurin yritys, on tanskalainen. Tanskan biotekniikkaan erikoistunut ”piilaakso” Medicon Valley kasvaa. Mikä ettei, kun aina voidaan skaalata molempiin suuntiin.

Tanskan flexsecurityä on syystäkin tutkittu ja kehuttu maailmaan parhaaksi. Tämän päivän nopeasti muuttuvassa maailmassa joustavuus ja muutos ovat kilpailuetu.

On tässä Tanskan ruusutarhassa piikkikin. Työttömyys lähenee neljää prosenttia, ja se voi olla taas lähempänä niin sanottua täystyöllisyyttä eli kahta prosenttia vuoden 2016 lopussa. Tämä ja turhankin rajoittava maahanmuuttopolitiikka lisäävät palkkapaineita. Jo nyt Tanskassa on pula yli tuhannesta insinööristä.

Huh-huh, huomenna Tanskassa on kaikki vieläkin paremmin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin kolumnina Kauppalehdessä.