DIF-jäsenlounaswebinaarin puhujana Vesa Vihriälä

Ensimmäinen DIF-jäsenlounaswebinaari järjestettiin maanantaina 18.5.2020. Mukana oli noin sata osallistujaa, joista kaikki pääkaupunkiseudulla olleet jäsenet pystyivät halutessaan tilaamaan korkeatasoisen jäsenlounaan kotiin tai työpaikalle. Ajankohtaisista koronapandemian aiheuttamista talousmuutoksista ja poikkeustilanteesta ulospääsystä oli puhumassa valtiotieteiden tohtori, työelämäprofessori Vesa Vihriälä.

Vihriälä on johtanut työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön nimittämää neljän ekonomistin taloustyöryhmää, johon kuuluvat hänen lisäkseen taloustieteilijä Sixten Korkman sekä professorit Bengt Holmström ja Roope Uusitalo. Ryhmän tehtävänä on ollut laatia asiantuntija-arvio koronakriisin vaikutuksista ja toimenpiteistä, joilla Suomen taloudelle aiheutuvia vaurioita voidaan rajoittaa.

Pääsihteeri Leena Linnainmaan tervetuliaissanojen jälkeen Vihriälä piti kattavan ja nopeatahtisen luennon Suomen talousstrategiasta koronakriisissä. Hän aloitti pohtimalla rajoitusten purkamisstrategiaa sekä yritysten ja ihmisten tukemista. Rahoitustukitoimien jatkaminen ja elvytys vaativat lähitulevaisuudessa rankkojakin toimenpiteitä. Kuluvana vuonna Suomen bruttokansantuotteen on eri lähteissä arvioitu laskevan 5-13 prosenttia. Esiin nousivat muun muassa valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin laskemat skenaariot, joita Vihriälä heijasteli oman työryhmänsä laskelmiin ja loppuraporttiin.

Yhdeksi pääkohdaksi nousi velkaantuminen ja sen tuleva kasvu. Vihriälän mukaan lisävelan ottaminen on tällä hetkellä halpaa, ja korot pysyvät matalalla vielä vuosien ajan Suomen hyvän luottokelpoisuuden ansiosta. Velkatason nousu tekee kuitenkin maan talouden haavoittuvaiseksi, joten velkaantumista on joka tapauksessa hillittävä ennemmin tai myöhemmin.

Esityksen loppupuolella osallistujaviestien ja -kysymysten avulla syntyi myös runsaasti keskustelua, jossa vahvimmin esillä oli julkisen sektorin kantokyky ja julkisen talouden vakauttaminen. Tilanteesta ulospääsyyn tarvitaankin iso ”kipupaketti”. Vihriälä arvioi, että koronakriisin aiheuttamat sopeutustoimet voivat kasvaa jopa yhtä suuriksi kuin Kataisen, Stubbin ja Sipilän hallitusten sopeutustoimet olivat yhteensä.

Lopuksi halukkaat jäsenet jäivät vaihtamaan kuulumisiaan ja mielipiteitään webinaarin sisällöstä neljän hengen ”keskusteluhuoneisiin”. Keskusteluhuoneita tullaan kokeilemaan seuraavassa jäsenlounaswebinaarissakin.