DIF-webinaarissa korona-arkea, kriisinhallintaa ja liiketoiminnan jatkuvuutta

DIFin jäsenet pääsivät kuulemaan keskiviikkona 22.4.2020, miten koronapandemia on vaikuttanut talouselämään ja yleiseen arkeen Italiassa. Webinaarin pääpuhujana oli Egon Zehnderin Italian maajohtaja Francesco Buquicchio, joka kertoi työskennelleensä jo 49 päivän ajan kotoaan käsin. Tilaisuus oli DIFin ensimmäinen täysin interaktiivinen webinaari.

Tilaisuuden aluksi DIFin pääsihteeri Leena Linnainmaa lausui tervehdyksensä yli 40 osallistujalle. Egon Zehnderin Helsingin toimiston johtaja Richard Lehtola puolestaan kertoi lyhyesti yrityksen kansainvälisestä toiminnasta ennen Buquicchion esittelyä. Kansainvälisen rekrytointi- ja konsultointiyrityksen johtaja kuvaili ensin Pohjois-Italian yleistä koronatilannetta arjen haasteineen, ja siirtyi kertomaan talouden avaamisesta, tulevaisuuden näkymistä ja miten asiakkaiden kanssa on toimittu poikkeustilanteissa.

Buquicchio harmitteli, miten monien maiden hallitukset eivät ehtineet reagoida ajoissa tai ohittivat tarpeelliset rajoitustoimet. Tämä johtui osaltaan vääristä ennakkoasenteista ja myös kulttuurillisista piirteistä. Positiivisina asioina hän näki, miten eri maissa tilanne on edistänyt sisukkuutta ja luovuutta (resilience and creativity). Sisukkuuden kohdalla hän kehui italialaista terveydenhoitohenkilöstöä, joka on alusta asti pyrkinyt pelastamaan jokaisen hengen. Luovuus taas on kukkinut, kun esimerkiksi vaippatehdas on aloittanut hengityssuojatuotannon ja Ferrari on valmistanut hengityskoneita.

Buquicchio arvioi, että Italia käynnisti sulkutoimet kymmenisen päivää liian myöhään. Korkeat kuolleisuusluvut johtuvat myös siitä, että maan väestö on Euroopan iäkkäimpiä. Tautihuippu on nyt saavutettu ja Italia alkaakin vähitellen avata yhteiskunnallisia toimintojaan. Buquicchion mukaan Italian laaja uudelleenavaus tapahtuu 4. toukokuuta mutta muistutti, ettei liiketoiminta ole missään vaiheessa lakannut.

Myös seuraajasuunnittelu ja rekrytointi nousivat puheenaiheeksi DIF-teeman mukaisesti. Buquicchio vannoi lahjakkuuksien tunnistamisen nimeen samalla huomauttaen, että vaikka seuraajasuunnittelua on tehty lukuisissa yrityksissä, se on ollut lähinnä muodollista. Koronakriisin positiivinen oppi onkin ollut, miten tärkeää merkitykselliseen seuraajasuunnitteluun on panostaa tulevaisuudessa niin pitkällä tähtäimellä kuin poikkeustilanteissa. Hallitusten haasteena onkin aina osata olla varautunut kaikkein odottamattomimpiinkin käänteisiin.

Poikkeustilanteen tuomat muutokset vaikuttanevat elinkeinoelämän arkeen myös tulevaisuudessa. Buquicchio näki kuitenkin positiivisena, että normaalin matkustamisen sijaan hän on voinut olla yhteydessä globaaliin tiimiinsä jatkuvasti videoyhteyden välityksellä. Kaikkea video ei korvaa, mutta digitaalisuuden mahdollisuudet ovat helpottaneet kriisiä monella tasolla yhteydenpidosta sairaalahoitoon.

 

DIF-webinaari – Egon Zehnder: Lessons from Italy for managing the crisis and preparing for opening the country for business again on katsottavissa jälkitallenteena, jonka linkki löytyy DIFin jäsensivuilta (vaatii kirjautumisen).