DIF:n puheenjohtaja Philip Aminoff Kauppalehdessä: ”Tarvitaan salaisia menestyjiä”

DIF:n puheenjohtaja Philip Aminoff kertoi Kauppalehdessä (7.6.2016) näkemyksiään siitä, miksi Suomessa on vähän keskisuuria yrityksiä. Hän löytää kolme syytä.

Ensinnäkin Suomen teollistuminen tapahtui suuryritysvaltaisesti historiallisista syistä. Toiseksi sukupolvenvaihdoksen hinta on verotuksen takia Suomessa korkea ja kolmanneksi yritykset eivät osaa kansainvälistyä tarpeeksi hyvin.

”Suomalainen reipas yrittäminen ei enää riitä, kun liiketoiminnan ympäristö on erilainen. Tarvitaan paikallista henkilökuntaa ja paikallisia neuvonantajia ja paikallisia pankkeja. Suomalainen kansainvälinen myyntiosaaminen on myös heikkoa.”

Aminoff on toiminut monta vuotta myös Ernst & Youngin Entepreneur of the Year -kilpailun tuomaristossa, ja kasvuyritysten kenttä on tuttu myös sen kautta.

”Suomalaisissa nopeasti kasvavissa yrityksissä tapahtuu hurjan paljon edistyksellistä. Ne kasvavat pienistä keskisuuriksi nopeasti ja kansainvälisesti, mutta sitten tapahtuu jotain. Monet näistä yrityksistä päätyvät ulkomaalaisten omistajien käsiin.”

Tarvittaisiin tehokkaampia tukiverkostoja.

”Olisi tärkeää luoda sellaiset verkostot, jotka tukevat kasvupyrkimyksiä käytännönläheisesti. Yritykset tarvitsevat enemmän nopeita käytännön neuvoja siitä, kuinka toimia vieraassa kulttuurissa.”

Aminoffin mielestä myös aktiivinen omistaminen on taitolaji. Hyvä hallitustyöskentely on siinä keskeistä. Aminoffien yrityksissä hallituksen jäsenten enemmistö, usein myös hallituksen puheenjohtaja, ovat tarkkaan valittuja ulkopuolisia osaajia.

 

Lue koko juttu Kauppalehdestä.