On sanottu, että hyvä hallitus on menestyvän yrityksen edellytys. Tämä ei pidä paikkaansa. Yritys voi hyvin menestyä, vaikka hallituksessa istuisi henkilöitä, jotka eivät ymmärrä yrityksen liiketoiminnasta mitään. Tuloksen tekee toimiva johto. Hallituksen roolin korostaminen on kohtuullisen tuore ilmiö, jota painottavat hallitusammattilaiset. Heidän intressinsä on hallitustyön vaativuuden korostaminen.

Yritysten hallituksiin pyritään rekrytoimaan mahdollisimman kokeneita johtajia. Tässä kehityksessä yrityksen toimitusjohtajaa käy jo sääliksi. Täynnä energiaa olevat hallituksen jäsenet vaativat toimivalta johdolta raportteja ja selvityksiä, vaikka johdolla on yrityskin johdettavana.

Hallitusten valintaan käytetään paljon energiaa, kokoonpano pyritään saamaan mahdollisimman monimuotoiseksi ja jäseniltä vaaditaan kokemusta eri aloilta. Hallituksen rivijäsen täyttää kuitenkin roolinsa vain käyttäytymällä henkisesti aikuisesti.

Puheenjohtajalta kyllä vaaditaan paljon. Hallituksen puheenjohtajaksi ei koskaan pitäisi valita henkilöä, joka ei ole toiminut toimitusjohtajana. Hänellä pitää olla omakohtaista kokemusta siitä, miten hallitus painaa päälle ylhäältä ja henkilökunta alhaalta. Hänellä pitää olla kokemus toimitusjohtajan yksinäisyydestä.

Puheenjohtajan pitää osata erotella tärkeät asiat vähemmän tärkeistä. Hänen pitää pystyä pitämään energiset hallituksen rivijäsenet kurissa, jotta nämä eivät pääse näännyttämään toimitusjohtajaa erilaisilla toisarvoisilla pyynnöillä. Toimitusjohtaja ei koskaan voi hallituksen jäsenelle sanoa, että pyyntönsä osoittaa, että jäsen ei ole perehtynyt asioihin.

Hallituksen tulisi olla yritystä varten, ei toisinpäin. Tavatonta ei kuitenkaan ole, että hallitus työllistää johtoa eivätkä kokoukset ainakaan ole johtoa energisoivia, usein päinvastoin. Toimivan johdon energiaa menee suhteettoman paljon sen takaamiseksi, että hallituksen jäsenet viihtyvät.

Kun hallitustyöstä on tullut monelle ”työ”, se järjestetään samoin kuin tavallinen työ. Hallituksen kokouksia on usein ja ne kestävät pitkään. Tämä on luonnotonta huomioiden toimivan hallituksen rooli. Nykyään painotetaan sitä, että kaikilta hallituksen jäseniltä kysytään kaikista asioista mielipide. Tämäkin on luonnotonta.

Hallituksen tulisi nähdä roolinsa leijonana. Tämä näyttää suuren osan ajastaan vain lepäävän, mutta tarpeen tullen se aktivoituu. Hallituksen kokouksista suuri osa voisi kestää tunnin: seurataan, että yritys menee siihen suuntaan kuin sen pitääkin. Mutta yrityskaupan, kriisin tai strategiamuutoksen kohdalla hallituksen tulee olla käytettävissä ympäri vuorokauden. Hallitusjäsenen pitäisi ymmärtää, että hänelle maksetaan valmiudessa olemisesta, ei läsnäolotunneista.

Kun hallitustyöstä on tullut monille päätyö, siihen käytetään aikaa ja energiaa enemmän kuin yhtiön etu vaatisi. Pahimmillaan aktiiviset hallituksen jäsenet ovat yhteydessä työntekijöihin. Toimitusjohtaja kipuilee siinä välissä. Hallituksen jäsenille ei ole helppoa sanoa, että nämä sotkevat yrityksen asioita.

Hallitusammattilaiset käyttävät paljon energiaa erilaisiin kestävyys- ja monimuotoisuusraportteihin. Lapsipuolen asemaan jäävät hallitukselle kuuluvat oikeasti tärkeät asiat kuten toimitusjohtajan seuraajakysymys, kilpailija-analyysit sekä hallitusjäsenten kierto.

Kirjoitus on Boardview 1/2024 -lehden Toisinajattelija-kolumni.

Lisää asiaa samoista aiheista

Tutustu kirjoittajaan

Vesa Puttonen

Rahoituksen professori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu