Katso yhtiötäsi aktivistin silmin

DIF-aamiaisella 31.8.2022 keskusteltiin hallituksen laajentuneesta roolista yrityksen arvonluonnissa Boston Consulting Groupin johdolla. Keskustelun lähtökohtana oli kysymys, mitä hallitus voisi oppia aktiivisilta omistajilta ja aktivistisijoittajilta.

BCG:n Santeri Kirvelä toivotti osallistujat tervetulleiksi, jonka jälkeen Tuukka Seppä kertoi aktiivisesta omistamisesta ja hallituksen roolista muuttuvassa toimintaympäristössä.

Yritysten eriytyminen tapahtuu, kun maailmassa on myllerrystä. Tällaisina aikoina on toimittava, eikä jäätävä tuleen makaamaan. Hallitusten roolina voi olla pistää toimivaan johtoon vauhtia. Hyvinä aikoina hyvä perussuoritus riittää, mutta mitä enemmän toimintaympäristössä on haasteita, sitä tärkeämpää on, että hallitus toimii oman yhtiönsä “aktivistina”. Hallitusten on välttämätöntä ottaa laajempi rooli arvonluonnin luotsaamisessa.

Mallia voi ottaa aktiivisilta omistajilta ja aktivistisijoittajilta. Ajatusharjoituksen voi aloittaa miettimällä, olisiko yritys aktivistille houkutteleva kohde: Ovatko arvostus ja tuotot alhaiset, onko suorituksessa varaa parantaa, onko pääoman käyttö tehotonta, onko liiketoimintaportfolio perusteltu, onko hallinnointi hoidettu hyvin?

Hallitus voi analysoida yhtiöstä ne asiat, jotka aktivistitkin analysoisivat. Tulosten perusteella hallitus voi jopa laatia itselleen osoitetun ”aktivistin kirjeen”, joka postiluukusta saattaisi kolahtaa. Tällaisen perspektiivin vaihdoksen ja ajatusharjoituksen jälkeen voi pohtia, mitä aktivisti tekisi. Seuraavaksi laaditaan arvonlisäyssuunnitelma ja selkeät toimenpiteet sen toteuttamiseksi. Ja jos aktivisti joku päivä astuukin hallitushuoneen ovista sisään, ei häntä kannata heti torjua vaan yrittää ymmärtää ja ottaa kaikki hyöty irti yhteistyöstä.

Lauri Ratia

DIFin jäsenen kommenttipuheenvuoron piti DIFin Senior Advisor Lauri Ratia. Hänen mukaansa aktiivisessa omistamisessa on kysymys arvonluonnista toimimalla yrityksessä aktiivisesti. Hallitukselle se tarkoittaa tavoitetta löytää yrityksestä piilevää arvoa haastamalla yrityksen johto. Ja mikäli aktivistisijoittaja kuitenkin kiinnostuu yhtiöstä, on hallituksella peiliin katsomisen paikka, sillä se ei ole tuossa tapauksessa riittävästi haastanut itseään tai johtoa. Johtopäätöksenä: Hallituksen on oltava ajan hermolla, aktiivinen ja teetettävä analyysejä toiminnan haastamiseksi.

Tilaisuuden esitysmateriaali on DIFin jäsenten ladattavissa ohessa (edellyttää kirjautumisen).