Kiina – kauppasotaa vai kumppanuutta?

DIF-jäsenwebinaarissa 24.5.2022 kuultiin ajankohtaiset kuulumiset Kiinasta, kun puhujana oli DIFin jäsen, IPR-yhtiö Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo. Katsauksen aiheita olivat Kiinan talousennusteet, suomalaisten yritysten näkökulma Kiinan markkinoihin, väestönkehitys, energiahuolto, geopolitiikka ja lainsäädäntöympäristö.

Kiinan talouden ennakoidaan kasvavan vaatimattomasti. Kiina toipui ensimmäisestä pandemiakuopasta nopeasti, mutta viime vuoden lopussa talous alkoi hiipua voimakkaasti. Nyt taloustilannetta varjostavat suurten kaupunkien koronasulut, joiden talousvaikutusten arvioidaan olevan merkittäviä ja pitkäkestoisia koko maailman mittakaavassa.

Suomalaisten yritysten näkökulmasta Kiinan investointiympäristö on heikentynyt. Kiinasta lähtee sankoin joukoin kansainvälisiä osaajia, mutta suomalaiset yritykset ovat ainakin toistaiseksi jääneet.

Kiinan väestö ikääntyy ja työikäinen väestö pienenee, eli kestävyysvaje kasvaa. Kiinan haasteena on kehittää hyvinvointijärjestelmää ja julkisia palveluja. Tilanteessa voi nähdä mahdollisuuksia suomalaisille innovaatioille.

Kauppasota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä jatkuu. Tullit ja tariffit ovat edelleen voimassa. Presidentti Bidenin tuore ehdotus Tyynenmeren talousyhteisöstä (IPEF) on yksi vastaveto Kiinan voimistumiselle. Ukrainan sodan suhteen Kiina ajaa kaksilla rattailla. Poliittisessa puheessa se ei ole tuominnut sotaa, mutta Kiinan liiketoiminta on kuitenkin samalla sitoutunut länteen noudattamalla sanktioita.

Kiina tiukentaa dataa koskevaa lainsäädäntöä. Varsinkin rajat ylittävä toiminta hankaloituu. Yritysten, joille data on keskeinen osa liiketoimintaa, kannattaa tarkastella toimintaansa Kiinan sääntelyn valossa. Sen sijaan Kiinan IPR-lainsäädäntö on kehittynyt länsimaiseen suuntaan, tosin korvaustasot eivät ole samalla tasolla.

Hallituksen kannattaa miettiä, mikä on Kiinan rooli yhtiön strategiassa. Onko se merkittävä kasvumarkkina vai tärkeä osa toimitusketjua? Myös maariskiä on syytä arvioida luomalla erilaisia skenaarioita.

Tilaisuuden esitysmateriaali on jäsenten ladattavissa ohessa. Webinaaritallenne on katsottavissa jäsensivuilla. (Edellyttää kirjautumisen sivustolle.)