Korona-ajan ja tulevaisuuden strateginen johtaminen aiheena BCG:n webinaarissa

Yli 70 DIFin jäsentä osallistui Boston Consulting Groupin järjestämään webinaariin tiistaina 9. kesäkuuta. Laajamittaisessa keskustelussa paneuduttiin koronakriisin ja tulevaisuuden johtamiseen ja strategisiin valintoihin. Webinaarin moderaattoreina toimivat Leadcast-podcastin juontajat Maria Wasastjerna ja Essi Weseri, jotka johdattivat neljä yritysjohtajaa keskustelemaan johtajuuden polttavista kysymyksistä. Kriisitilanteessa hyvän johtajuuden merkitys korostuu, joten hallituksilta kuin yritysten johdolta vaaditaan nyt enemmän kuin ehkä koskaan aiemmin.

Etäyhteyksien päästä paneelikeskusteluun osallistuivat vuorineuvos, Stora Enson hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta, Keskon toimitusjohtaja Mikko Helander, Kämp Collection Hotelsin toimitusjohtaja Laura Tarkka sekä BCG:n Pohjoismaiden johtaja Tuukka Seppä. Koronapandemia on vaikuttanut heidän yritystoimintaansa eri tavoin, mutta kaikki ovat olleet esillä vahvoina muutosjohtajina ja pyrkineet sopeutumaan kriisin koettelemuksiin.

Kaikki keskustelijat korostivat viestinnän tärkeyttä hyvässä johtamisessa. Mikko Helanderin mukaan johtaminen on viestintää mitä suurimmassa määrin ja siksi viestintäjohtajat ovat keskeisiä toimijoita. Motivointitaidot ja kyky innostaa ovat myös johtajan tärkeitä piirteitä. Jorma Eloranta kärjistikin puolileikkisästi, että ”eiväthän johtajat varsinaisesti tee itse mitään”, vaan saavat innostettua muut toimimaan ja toteuttamaan yhteisiä tavoitteita.

Laura Tarkka kertoi strategisen johtamisen aikakäsityksensä muuttuneen totaalisesti kuluneena keväänä. Turismin, kokousten ja ravintolapalveluiden kysynnän loppuminen iski raskaasti hotellitoimintaan. Karanteenitoimenpiteiden takia hänen yrityksensä liiketoiminnasta jopa 98 prosenttia meni jäihin, eikä mittavilta lomautuksilta vältytty. Hän kertoi joutuneensa mukauttamaan strategisen ennakointinsa aikaikkunan kuukausista viikoiksi ja viikoista päiviksi.

Keskustelijat pureutuivat myös innovointiin. Vaikka tulevaisuudessakin tullaan panostamaan aiempaa enemmän webinaareihin ja etäkokouksiin, Tuukka Seppä painotti spontaanien kohtaamisten ja vuorovaikutuksen tärkeyttä myös innovoinnissa. Myös Eloranta kannusti yrityksiä kokeilemaan rohkeasti uusia innovaatioita, mutta painamaan jarrua ajoissa, jos jokin ei toimikaan.

Panelistit pohtivat myös, mitä ”normaali johtaminen” on tulevaisuudessa ja miten hallitustyöskentely muuttuu. Kriisitilanne edellyttää johtajalta mukautumista, mutta Eloranta muistutti, että tilanteen mukaan toimimisen ohella on aina hyvä muistaa soveltaa hallinnointikoodia. Helander ei usko normaalitilan koittavan vielä ensi vuonna. Tarkka puolestaan toivoi poikkeustilanteen syventävän vastuullisuuden ja purposen korostamista hallitusten agendoissa.

Tilaisuuden loppusanat lausui DIFin hallituksen puheenjohtaja Kirsi Komi, joka teki myös oman yhteenvetonsa hedelmällisen keskustelun tuloksista.

 

BCG:n webinaarin katselulinkki löytyy DIFin webinaari- ja videotallenteet -jäsensivulla (vaatii kirjautumisen).