Miksi diversiteetti on tärkeää?

DIF-aamiaisella 25.9.2019 keskusteltiin diversiteetistä ja inklusiivisuudesta hallituksen näkökulmasta Heidrick & Strugglesin johdolla. Heidrickin Pariisin toimistosta oli saapunut puhujaksi Jennifer Flock, joka avasi tilastotietojen avulla, miksi diversiteetti on tänä päivänä tärkeää yritysten ylimmässä johdossa.

Flock tarkasteli monimuotoisuutta kansalaisuuden, sukupuolen ja sukupolven näkökulmista: Keitä ovat asiakkaamme? Mistä ovat kotoisin tulevaisuuden osaajat? Maailmanlaajuisesta näkövinkkelistä kehittyvien markkinoiden merkitys kasvaa yhä, ja yrityksen tarvitsema osaaminen löytyy entistä useammin esimerkiksi Intiasta, Kiinasta tai Brasiliasta. Naiset tekevät jo nyt 80 prosenttia kulutuspäätöksistä, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa varallisuus keskittyy yhä vahvemmin naisille muun muassa tuplaperintöjen myötä (perintö vanhemmilta ja puolisolta). Naisten osuus korkeakoulusta valmistuvista on globaalisti jo miehiä suurempi. Suuret ikäluokat jäävät kiihtyvällä tahdilla eläkkeelle mutta hallitsevat myös merkittävää osaa varallisuudesta – on puhuteltava nuorempia sukupolvia työntekijöinä unohttamatta varttuneempia asiakkaina.

Heijastaako yrityksen johtoryhmä ja hallituksen kokoonpano sen sidosryhmien demografiaa riittävästi? Flock korosti, että kysymys ei ole vaatimuksenmukaisuudesta vaan siitä, että monimuotoisempi hallitus ja johtoryhmä ovat tehokkaampia ja niistä hyötyy koko yritys. Ja seuraava kysymys kuuluu: Kun hallitukseen tulee uusi ja erilainen jäsen, saako hän äänensä kuuluviin, onko hallituksen kulttuuri inklusiivinen? Erilaisia näkökulmia hallitukseen voi tuoda myös epävirallisemmilla tavoilla, ei pelkästään jäseniä nimittämällä.

Mikko-Jussi Suonenlahti

DIFin jäsenen kommenttipuheenvuoron piti Mikko-Jussi Suonenlahti, joka on työskennellyt sadan teknologia-startupin hallituksessa. Teknlogia-alan yritykset ovat enimmäkseen miesten vetämiä, ja diversiteetin lisääminen niiden hallituksissa on mahdollista ja kannatettavaa. Yksi haaste on saada enemmän naisia opiskelemaan it-alaa – tietokonetaitojen opettaminen pitäisi alkaa jo varhain alakoulussa.