Mitkä ovat osakkeenomistajien oikeudet -direktiivin tuomat muutokset?

DIF:n ja Krogeruksen aamiaistilaisuudessa keskusteltiin osakkeenomistajien oikeudet -direktiivin käytännön vaikutuksista etenkin lähipiirisääntelyyn ja johdon palkitsemiseen.

Marko Vuori

DIF-aamiaisella 17.4.2019 perehdyttiin osakkeenomistajien oikeudet -direktiiviin Krogeruksen johdolla. DIF:n Policy-valiokunnan sihteeri Micaela Thorström kertasi aluksi DIF:n kannan uuteen sääntelyyn: Voimme olla tyytyväisiä lausuntojen perusteella muotoutuneeseen lopputulokseen. Vaikka sääntely ei täysin istukaan pohjoismaiseen hallintomalliin, voi olla hyväkin asia, että Eurooppaan muodostuu yhtenäinen sääntelykehikko osakkeenomistajien oikeuksia koskien.

Micaela Thorström

Krogeruksen asiantuntija Marko Vuori piti esityksen SHRD:n vaikutuksista lähipiirisääntelyyn ja johdon palkitsemiseen. Osakkeenomistajien oikeudet -direktiiviin mukanaan tuomat keskeiset muutokset hallituksen näkökulmasta liittyvät hallituksen ja toimitusjohtajan palkitsemisen käsittelyyn pörssiyhtiön hallinnossa, pörssiyhtiöiden palkitsemista koskevan raportoinnin täsmentämiseen sekä lähipiiriliiketoimien raportointiin ja mahdolliseen käsittelyyn pörssiyhtiön yhtiökokouksissa. Tilaisuudessa todettiin, että käytännössä muutokset pörssiyhtiöiden ja hallitustyön kannalta ovat vähäisiä.

Osakkeenomistajien oikeudet -paketin myötä Suomen hallinnointikoodiin ollaan tekemässä muutoksia. Hallinnointikoodi tulee lopulta määrittelemään uudet käytännöt pörssiyhtiöille. Uusi hallinnointikoodi lähtee lausunnoille toukokuussa 2019. Lausuntojen perusteella viimeistelty hallinnointikoodi julkaistaneen 2019 jälkipuoliskolla, jolloin sitä aletaan soveltaa 1.1.2020 alkaen.

Tomas Holmberg

DIF:n jäsenen kommenttipuheenvuoron pitänyt Tomas Holmberg kannusti järjenkäyttöön ja rohkeuteen uutta sääntelyä sovellettaessa, sillä kovin isoista muutoksista ei ole kyse. Epävarmuus voi johtaa esimerkiksi poikkeussääntöjä vilisevään, liian yksityiskohtaiseen palkitsemispolitiikkaan.

Lisäksi koodityöryhmän jäsen Eeva Ahdekivi kertoi, missä vaiheessa uuden hallinnointikoodin valmistelu etenee. Myös hän painotti, että yhtiöiden on uskallettava tehdä oma palkitsemispolitiikkansa ja pitäydyttävä siinä, sillä pääsääntöisesti siitä ei poiketa.

Tilaisuuden esitysmateriaali on jäsenten ladattavissa ohessa (edellyttää kirjautumisen).