Osaajapula syvenee – Mistä löytää parhaat tekijät?

Peter Therman

Parhaiden osaajien löytäminen yhtiön menestystekijänä oli aiheena DIF-aamiaisella 2.11.2021. MPS-Yhtiöiden isännöimässä tilaisuudessa kuultiin aiheesta monta puheenvuoroa.

MPS-Yhtiöiden toimitusjohtaja Elina Koskela kertoi aamun alustukseksi, että koronaepidemia on vain syventänyt osaajapulaa. Joistakin asiakkaiden rekrytointitoimeksiannoista on jopa kieltäydyttävä, koska tehtävä on lähtökohtaisesti mahdoton. Yritysten olisikin varmistettava, että osaajapula ei ole ainakaan heistä itsestään kiinni: on panostettava vetovoimaiseen työnantajamielikuvaan sekä laadukkaaseen rekrytointiin ja perehdytykseen.

Hartwall Capitalin hallituksen varapuheenjohtaja Peter Therman kertoi, kuinka sijoitusyhtiö etsii ja löytää parhaat osaajat. Hartwall Capital etsii aktiivisesti osaajia sijoitustiimiinsä, hallitukseensa ja advisory-verkostoonsa sekä kohdeyritystensä hallituksiin. Ehdokkaita hallituksen jäseniksi ja neuvonantajiksi kartoitetaan ensin omista verkostoista, mutta nopeasti käyttöön otetaan suorahaku, jotta todella löydetään parhaat osaajat.

Pääomasijoittajan hallituksessa tarvitaan joustavuutta ja ketteryyttä. Senkin vuoksi Hartwall Capital ei halua kasvattaa hallituksen kokoa liian isoksi. Akuuttia osaamistarvetta yhtiö pystyy paikkaamaan neuvonantajaverkoston avulla. Senior Advisorit voivat neuvoa mahdollisen ostokohteen due diligence -prosessissa ja lopullisen sijoituspäätöksen muodostamisessa. Neuvonantajien verkostosta voi löytyä myös puheenjohtajia kohderyritysten hallituksiin.

Annika Jyllilä-Vertigans

MPS Executive Searchin toimitusjohtaja Roy Herold esitti ajankohtaiskatsauksen johdon ja hallitusjäsenten hauista. Koronan myötä ihmisiä on ollut paljon helpompi saada kiinni, kun he ovat kotonaan etäyhteyksien päässä. Työpaikan vaihtamisen kynnys on noussut maailman epävarmuuden myötä. Kun kandidaatteja on voitu haastatella vain etänä, on haastattelutilanteeseen täytynyt panostaa entistäkin enemmän, jotta rekrytoivasta organisaatiosta muodostuu positiivinen mielikuva. Paljon matkustamista vaativiin tehtäviin on ollut entistä vaikeampi löytää osaajia.

DIFin jäsenen kommenttipuheenvuoron piti Annika Jyllilä-Vertigans. Hän täydensi, että osaamisen ohella tulisi hakea oppimiskykyä. Toimintaympäristö muuttuu niin nopeasti, että hankittu osaaminen on pian epäolennaista. Siksi organisaatioiden on vaalittava oppimiskykyä ja tuettava omien osaajiensa oppimista.

Tilaisuuden materiaalit ovat DIFin jäsenten ladattavissa ohessa (edellyttää kirjautumisen).