Vuoden puheenjohtaja 2017 on Wärtsilän Mikael Lilius

Chair of the Year 2017 -palkinto jaettiin 16.1.2018 Pörssitalossa. Tunnustuksen pokkasi Wärtsilän hallituksen puheenjohtaja Mikael Lilius.

Vuoden 2017 parhaana hallituksen puheenjohtajana palkittiin Wärtsilä Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Mikael Lilius. Chair of the Year on pohjoismainen tunnustuspalkinto, joka annetaan vuosittain kunkin Pohjoismaan parhaalle pörssiyhtiön hallituksen puheenjohtajalle.

Tuomariston kriteerejä voittajan valinnalle olivat muun muassa yhtiön taloudellinen menestys vaikeissa markkinaolosuhteissa ja omistaja-arvon kehitys sekä puheenjohtajan rooli ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Liliuksen ansioiksi tuomaristo luki myös kansainvälisen hallitus- ja johtamiskokemuksen sekä vahvan taustavaikuttajan roolin akateemisessa maailmassa.

Mikael Lilius on luotsannut Wärtsilän hallitusta vuodesta 2011. Lisäksi hän toimii Metson ja Ahlström Capitalin hallitusten puheenjohtajana. Lilius on työskennellyt eri yhtiöiden hallituksissa yli 25 vuoden ajan ja nähnyt, kuinka siinä ajassa hallituksen vastuu ja työkuorma ovat merkittävästi kasvaneet.

”Jotain pitäisi tehdä työkuorman keventämiseksi”, Lilius sanoi voittopuheessaan.

Mitä se jokin olisi, siihen Liliuksella on joitakin ratkaisuehdotuksia: Hallituksen kokousvalmisteluihin voisi ottaa ulkopuolista apua, työkuormaa voisivat jakaa myös määräaikaiset projektijäsenet ja kokousohjelmaa voisi tiivistää puhelin- ja videokokouksilla tai vaikka järjestämällä kaksipäiväisiä kokouksia, joissa asioita edistettäisiin yhdellä kerralla intensiivisemmin.

”Hallituksen itsearvioinnin tulos on yleensä aina sama.”

Lilius korosti puheenjohtajan vastuuta avoimen ja kriittisyyteen kannustavan ilmapiirin luojana. Sitä tarvitaan, jotta kaikkien hallituksen jäsenten erityisosaaminen saadaan käyttöön päätöksenteossa.

”Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa”, Lilius kiteytti.

Puheessaan Lilius myös kannusti hallituksia itsekritiikkiin:

”Hallituksen itsearvioinnin tulos on yleensä aina sama. Voisimme katsoa paremmin peiliin”, hän haastoi ja suositteli ottamaan arviointiin mukaan ulkopuolisen asiantuntijan ja johdon.

Palkitsemistilaisuudessa puhuivat myös teollisuuskonserni Atlas Copcon hallituksen puheenjohtaja Hans Stråberg ja Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.

Suomen Chair of the Year 2017 -tuomaristossa istuivat puheenjohtajana Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, palkinnon edellinen voittaja, Nesteen hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön toimitusjohtaja Jannica Fagerholm, valtion omistajaohjausosaston ylijohtajana työskennellyt Eero Heliövaara sekä Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio. Kilpailun järjestämisestä Suomessa vastaa Pörssisäätiö ja yhteistyökumppaneita ovat Alumni Harvey Nash, KPMG sekä Asianajotoimisto Merilampi.