Ei auta itku markkinoilla – sijoittajien luottamus auttaa

Suomessa keskusteltiin viime vuonna hallitusten roolista yritysten muutoksessa. Keskustelua herätti erityisesti Risto Siilasmaan kirja Nokiasta. Stockmannin räpiköintiä vähittäiskaupan murroksessa on seurattu surullisena. Nyt toiveet on kohdistettu Lauri Ratiaan. Hän totesi valintansa jälkeen Kauppalehden haastattelussa: ”Minun täytyy pyytää omistajilta kärsivällisyyttä. Transformaatiot ovat pitkiä prosesseja. Matkaa vielä riittää, eikä se riipu pelkästään Stockmannista. Ympäröivässä maailmassa muutoksen vauhti on kova.”

Hallituksen keskeinen tehtävä on ymmärtää toimintaympäristöä, päättää yhtiön strategiasta sekä varmistaa strategisten tavoitteiden saavuttaminen. Miten hallitus voi tietää, vievätkö tehdyt asiat oikeaan suuntaan? Tukeeko johtaminen ja yrityskulttuuri uutta tapaa työskennellä? Vai istuuko toimitusjohtaja edelleen nahkasohvalla huoneessaan sihteeri ovenvartijana, vaikka puheet ovat rentoja ja kravatti poissa?

Boardview-lehden uusimmassa numerossa tarkastellaan useassa artikkelissa yrityskulttuurin merkitystä yrityksen menestykselle. Kannattaa lukea ainakin Hannu Terävän näkökulmia itseohjautuvaan johtamiseen: Ei selkeää strategiaa, ei tarkkaa vuosibudjettia, eikä virallista hallitusta. Sen sijaan avoimuutta ja vahvaa autonomiaa. Yli 500 henkeä työllistävä Reaktor on rakentanut yrityskulttuuristaan menestystekijän, joka houkuttelee sekä huipputekijöitä että kansainvälisiä asiakkaita.

Toinen teemamme on Hallitus ja sijoittajat. Kasvollinen omistaja tuo vakautta, mutta herkkäliikkeisemmät sijoittajat ratkaisevat yhtiön arvon. Pienemmissä suomalaisyhtiöissä kurssi laskee, kun piensijoittajat pettyvät toistamiseen odotuksiinsa nähden. He eivät enää usko yhtiön tarinaan vaan myyvät. Suurissa yhtiöissä luottamus menee, kun kansainväliset analyytikkotahot (Morgan Stanley, BlackRock, Credit Suisse ym.) menettävät uskonsa ja alentavat suosituksiaan.

Luottamussuhde sijoittajiin vaatii hyvän strategian ja toimintasuunnitelman sekä avointa viestintää myös huonoina aikoina. Hyvä sijoittajatarina ohjaa odotuksia kvartaalia kauemmas, kuten Mikael Rautanen kirjoittaa. Kovasti tyytymättömät sijoittajat voivat aktivoitua Vesa Puttosen mukaan susilaumaksi.

Tämä on viimeinen Boardview-lehti minulle päätoimittajana. Kesän aikana jään pois yhdistyksen operatiivisesta toiminnasta ja jatkan neuvonantajana vuoden loppuun. On ollut antoisaa olla rakentamassa DIFistä (entinen Hallitusammattilaiset ry) johtavaa foorumia hallitustyön kehittämisessä Suomessa. Meillä on nyt lähes 750 jäsentä, neljä yhteisöjäsentä ja 22 asiantuntijakumppania. Jäsentilaisuuksia on noin 40 vuodessa ja jäsentyytyväisyys on korkealla.

Kevään aikana toteutettu Suomen laajin hallitustyötutkimus kertoo suomalaisten hallitusten tilasta ja auttaa edelleen fokusoimaan toimintaamme. Tutkimuksen tulokset julkaistaan kesän aikana. Yhdistyksen vahva tase mahdollistaa toiminnan kehittämisen ja digitalisoinnin.

Kiitos teille kaikille loistavasta yhteistyöstä! Olen jatkossa aktiivinen DIFin jäsen ja tapaamme jäsentilaisuuksissa. Hyvää kesää!

Lue Boardview-lehti >

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments