Megatrendit kysyvät verkostoitumista, aloittakaamme algoritmien tekijöistä

Sitraan oli kokoontunut iso joukko tulevaisuusnälkäisiä diffiläisiä torstaiaamuna 6. helmikuuta kuulemaan Megatrendit 2020 -raportin keskeisintä sisältöä. Megatrendit ovat tyypillisesti pitkäkestoisia ja hitaasti muuttuvia ”laajoja kaaria”, jotka voivat vahvistaa tai heikentää toisiaan sekä luoda jännitteitä toistensa välille.

Yksi Sitran tunnistamasta viidestä megatrendistä on teknologian sulautuminen kaikkeen tekemiseen ja sen nopea käyttöönotto. Suomessa sen ei pitäisi olla vaikeaa. Olemme tottuneet nopeasti omaksumaan uusia teknologioita, jos ne parantavat elämämme laatua. Tämä tuo mukanaan mahdollisuuksia mutta myös uhkia sekä jatkuvan oppimisen tarpeen.

Itseäni on jo jonkin aikaa askarruttanut elämäämme ohjailevien algoritmien rakentajien kyvykkyys ja laaja-alaisuus. Ehdotan, että diffiläiset hakeutuvat algoritmien kehittäjien seuraan ja jakavat osaamistaan ja kokemuksiaan kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Some ja data sekä datan kerääminen ja käyttö ovat viimeaikojen merkittäviä muutostekijöitä. Myös erilaisten toimijoiden piirin laajeneminen valtioiden, yritysten, yliopistojen ja vakiintuneiden instituutioiden ulkopuolelle on merkittävää.

Kuka tulee itse asiassa käyttämään valtaa tulevaisuudessa?

Kohtalaisen uutena ilmiönä ovat eri asioiden ympärille rakentuneet ”heimot”, samanmielisten ryhmät. Kaiken kaikkiaan pelikenttä on pirstaloitunut ja tullut entistä haastavammaksi toimia tuloksekkaasti. Tarvitaan siis entistä laajempaa verkostoitumista.

Yksi viidestä Sitran tunnistamasta megatrendistä onkin juuri verkostomaisen vallan voimistuminen. Kuka tulee itse asiassa käyttämään valtaa tulevaisuudessa? Tässä, ei tiedon ohjaamassa vaan hämmennyksen lietsomassa, maailmassa sitä voi olla vaikea aina todentaa.

Tulevaisuus ei kuitenkaan ole etukäteen määritelty vaan kehitystrendeihin voidaan vaikuttaa. Oletan, että jokainen diffiläinen on tutustunut megatrendien käyttöön esimerkiksi strategiatyön tai sijoitustoiminnan yhteydessä.

Sitran tunnistamat megatrendit 2020:

Ekologisella jälleenrakentamisella on kiire

Verkostomainen valta voimistuu

Väestö ikääntyy ja monimuotoistuu

Talousjärjestelmä etsii suuntaansa

Teknologia sulautuu kaikkeen

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
1 Jätä kommentti
vanhimmat
uusimmat suosituin
Inline Feedbacks
View all comments
Päivi Jokinen
1 vuosi sitten

Tämä on todella tärkeä nosto, Ainomaija. Kiireisessä jokapäivässä verkostoituminen jää helposti to do-listan viimeiseksi tai sitten pidämme yhteyttä niihin, joihin se on luonnostaan helppoa eli vanhat opiskelutoverit, pelikaverit tai muut samanmieliset. Todelliset räjähdykset tapahtuvat mielestäni silloin, kun eri alueilta ja eri taustoista tulevat vaihtavat mielipiteitä ja voivat kyseenalaistaa ja tukea toinen toistaan.