Valittiinko ministerit tunteella vai järjellä?

Trendinä on puhua Suomen noususta yritysmaailman termein, joten jatkan samoilla linjoilla. Meillä on uusi hallitus, ministerit (ja oppositio). Kansantalous konttaa EU-alueen keskitason alapuolella ja EU-komissio varoittaa Suomea huonosta taloudenpidosta.

Ennen vaaleja, ja luojan kiitos osin myös vaalien jälkeenkin, hehkutetaan Oy Suomi Ab:n suunnanmuutoksen nimiin.

Haastavasta tilanteesta johtuen, hallituksen jakkaramäärän lisäksi, kiinnittäisin erityistä huomiota myös valittujen ministereiden henkilökohtaisen kyvykkyyden arviointiin ja kehittämiseen.

Kyvykkyydellä tarkoitan kokemuksen, osaamisen, verkostojen sekä muun muassa toiminta- ja johtamistavan muodostamaa kokonaisuutta. Johdon rekrytointi- ja valintakonsulttina maksaisin euron tai kaksi, jos kuulisin millaisia keskusteluja trio Sipilä, Stubb ja Soini on ministereiden valintaan liittyen käynyt.

Oy Suomi Ab:n suunta selville

Toivottavasti herrat ovat puolueiden yksittäisten teesien lisäksi pohtineet kutakuinkin yhteisymmärryksessä, onko meillä oikeaa tietoa Oy Suomi Ab:n strategian perustaksi.

Onko suuntamme riittävän selkeä? Missä vaiheessa olemme menossa ja millaista (ministereiden) toimintaa tavoitetilamme edellyttää?

Näyttää siltä, että trio on tehnyt kotiläksynsä suunnan määrityksessä. Sipilän liikkeenjohdon kokemustausta ja prosessimainen insinöörilogiikka näkyvät lähestymistavassa.

Hienoa, meillä on jaettu tilannekuva, strategia ja sen tarpeet selvillä!

Kyvykkyystarpeiden määrittely

Luottaen kolmikon monipuoliseen kokemustaustaan toivoa sopii, että herrat ovat määritelleet:

  1.  Millaista kyvykkyyttä valittu Oy Suomi Ab:n suunta ja tavoitetila edellyttävät?
  2.  Millaista kyvykkyyttä (mm. presidentti, ministeriöiden väki) meillä nykyisin jo on?
  3.  Millaista kyvykkyyttä meidän pitää nimettyjen ministereiden kautta saavuttaa?
  4.  Miten nimettyjä ministereitä tulee henkilökohtaisellakin tasolla tukea ja kehittää?
  5.  Miten tätä muodostuvaa kyvykkyyksien kokonaisuutta pitäisi johtaa?

Määrittelyn tuloksena ministerivalinnan on täytynyt olla helppoa – vai mitä? Toivotaan, että toimintatapa ”Hyvä Veli” ja muut menettelyt eivät ole sotkeneet liikaa pakkaa. Meillä on uusi hallitus ja ministerit, joiden tekemiset/tekemättä jättämiset vaikuttavat aikuisten oikeasti Suomen pelastusoperaatioon.

Sipilä, Stubb ja Soini – onnittelut valinnoista! Me kaikki toivomme, että olette valinneet oikeat ihmiset.

Ps. Ai niin, olin jo unohtaa. Arvoisa opposition jäsen, sopiiko, että eletään valintapäätöksien kanssa ja annetaan heidän rauhassa edes yrittää. Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta onnistua voi siitä huolimatta.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin MPS:n Tactus-verkkolehdessä: http://tactus.mps.fi/uutinen/valittiinko-ministerit-tunteella-vai-jarjella.html