Tajunnanvirtaa koronakriisin keskellä

Onneksi tulevaisuuteen ei voi nähdä. Jos alkuvuodesta olisi ymmärtänyt, että nyt jo kaksi kuukautta on menty etämoodissa, talous on kriisissä ja rajat ovat kiinni, olisihan se hirvittänyt. Hirvittää tämä edelleen, mutta samalla on ollut hienoa ja innostavaa huomata, miten no peasti oppii ja sopeutuu uusiin tapoihin tehdä töitä. Miten kivaa on olla vaihteeksi kotona ja jopa laittaa itse ruokaa.

Ei kuitenkaan sovi unohtaa inhimillisiä kärsimyksiä, joista luemme lehdistä koko ajan, ellei niitä ole vielä omalle kohdalle tai lähipiirille sattunut. Toivottavasti pian pääsemme kohti normaalimpaa, mitä se sitten tarkoittaakin. Talous on saatava pyörimään ja yrittäjille uskoa tulevaisuuteen, terveyttä ja turvallisuutta unohtamatta. Koronakriisi on vaikuttanut myös yritysten hallitusrutiineihin – riippumatta miten yrityksellä menee nyt. Omaan kalenteriinikin on tullut lukuisia ylimääräisiä hallituksen kokouksia. Yllättävän näppärästi kokoukset onnistuvat etätyökaluja hyödyntäen.

Sanoisin, että kriisi on monessa yrityksessä jopa parantanut hallituksen sisäistä luottamusta ja dynamiikkaa.

Monessa yrityksessä on käytäntönä säännöllisesti briiffata hallitusta koronan vaikutuksesta liiketoimintaan. Samanaikaisesti hallitukset ovat panostaneet skenaariotyöskentelyyn. Minua kiinnostaa myös kovasti kuulla, miten henkilöstö voi sen lisäksi, että haluan vaalia kassan riittävyyttä ja ymmärtää, mikä on tilauskanta ja pystymmekö toimittamaan. Sanoisin, että kriisi on monessa yrityksessä jopa parantanut hallituksen sisäistä luottamusta ja dynamiikkaa sekä hallituksen ja toimitusjohtajan välistä suhdetta. Samalla on opittu pitämään katse pallossa ja panostamaan oleelliseen. Nyt ei ole aika kuormittaa johtoa erinäisillä selvityksillä. Johdolla on riittävästi tekemistä operatiivisissa haasteissa.

Hallituksen ja käytännössä puheenjohtajan tärkeä tehtävä onkin tukea toimitusjohtajaa menestymään. Lisäarvoa voi tuottaa rakentavasti sparraten mutta myös yksinkertaisesti kysymällä ”mitä sinulle kuuluu”? Toimitusjohtajakin on lopulta ihminen, joka kantaa konkreettisesti huolta ja murhetta yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja henkilöstön hyvinvoinnista.

Myös DIF on ”mennyt verkkoon” ja tilaisuuksia on järjestetty yhtä paljon kuin ennen. Kiitos kumppaneille ja aktiivisille jäsenille. Olemme innoissamme kaikesta siitä pääsääntöisesti positiivisesta palautteesta, jota olemme saaneet. Toivottavasti syksyllä voimme palata jokseenkin normaaliin päiväjärjestykseen. Mikäli se ei ole mahdollista, sopeudumme siihenkin tilanteen mukaan. Tulevaisuuteen en edelleenkään voi katsoa, mutta olen silti luottavaisin mielin. Hyvää kesää kaikille!

 

Kirjoitus on julkaistu Boardview 1/2020 -lehdessä yhdistyksen puheenjohtajan tervehdyksenä. Näköislehti ja erilliset artikkelit ovat vapaasti luettavissa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments