DIFin neljännen kvartaalin teema tänä vuonna on Hyvän hallitustyön kulmakivet. DIFin antamien kulmakivien ensimmäinen kohta kuuluu: ”Hallituksen tehtävänä on edistää yhtiön kestävää arvonluontia pitkällä aikavälillä ja sitä tukevaa kulttuuria.” Tämän kulmakiven puitteissa 3.12.2024 järjestettiin DIF-lounas yhteistyössä August Associatesin kanssa. Tilaisuudessa keskusteltiin vilkkaasti hallituksen roolista yhtiön pitkän aikavälin arvonluonnin tukena.
Tilaisuutta pohjustettiin DIFin ja Augustin yhteistyössä lokakuussa tekemän kyselyn tuloksilla. Pitkän aikavälin arvonluontia koskevaan kyselyyn vastasi 76 DIFin jäsentä, joista suuri osa toimii hallituksen puheenjohtajina. Lisäksi Augustin edustajat haastattelivat lukuisia hallitusjäseniä aiheesta.
Tilaisuuden avasi Augustin osakas Tomi Ere. Sen jälkeen Augustin osakas Olli Lehtonen kertoi kyselyn tuloksista. Taustoituksena Lehtonen totesi Helsingin pörssin olevan arvonluonnissa eurooppalaista keskitasoa 10 vuoden aikajaksolla mutta jäävän jälkeen esimerkiksi Ruotsista ja Yhdysvalloista. Suurimmat pörssiyhtiömme ovat kannattavia ja maksavat merkittäviä osinkoja mutta samalla investoivat vähemmän tulevaisuuteen ja kasvuun.
DIFin jäsenille tehdyn kyselyn mukaan merkittävin pitkän aikavälin arvonluontia rajoittava tekijä on keskittyminen lyhyen aikavälin tulokseen. Huomion lyhyeen aikaväliin vie useimmiten rahoituksen varmistaminen, globaalit kriisit ja ulkoisen toimintaympäristön tapahtumat. Lisäksi yli 60 prosenttia vastaajista koki, että epäselvä omistajastrategia rajoittaa arvonluontia. Lisäksi lähes puolet katsoi, että hallintoon käytetään liikaa aikaa.
Kyselyn tuloksista ja pitkän aikavälin arvonluonnista keskusteli Tomi Eren johdolla paneeli, johon Antti Bergholm toi sijoittajanäkökulmaa, Anders Dahlblom toimitusjohtajan ja hallitusammattilaisen näkökulmia, Mammu Kaario sijoitustoimialan ja hallitusammattilaisen näkökulmia sekä Hartwall Capitalin Peter Therman omistajan näkökulmaa.
Vilkkaassa keskustelussa oli lukuisia kärkiä. Ovatko omistajat aktiivisia ja onko heillä kasvustrategiaa? Pohjaa hallitustyölle luo se, että hyvä hallitusjäsen miettii koko ajan, mihin maailma on menossa. Tunteeko hallitus yrityksen liiketoiminnan riittävästi luotsatakseen yritystä pitkän aikavälin arvonluontiin? Osallistuuko hallitus kasvuaihioiden valintaan ja onko hallituksella siihen osaamista? Missä liiketoiminnassa halutaan olla mukana?
Jollei hallitus panosta strategian toimeenpanoon, hallitustyö voi valua lyhyeen aikaväliin. Yhdessä todettiin, että on hallituksesta ja erityisesti sen puheenjohtajasta kiinni, että hallitus keskittyy työssään oikeisiin asioihin eli painottaa pitkän välin arvonluontia.