Nykyinen geopolitiikan ja makrotalouden epävarmuus vaikuttaa yritysten käyttöpääoman hallintaan merkittävästi. Toisaalta tarvitaan resilienssiä ja reagointikykyä, kun liiketoimintaympäristö muuttuu ja samalla pitäisi saada kasvu taas käyntiin.

Omistaja-arvon näkökulmasta käyttöpääoman hallintaa ja sen merkitystä ei aina ymmärretä riittävästi. Haastattelemieni yritysomistajien näkökulmasta ongelma saattaa juontaa juurensa osin edellisestä kasvukaudesta. Moni talousjohtaja on kasvanut rooliinsa nollakorkojen aikana ja keskittyy lähinnä EBIT-optimointiin, kun viime kädessä omistaja-arvo syntyy nettotuloksesta ja kasvusta.

Omistaja-arvon näkökulmasta käyttöpääoman hallintaa ja sen merkitystä ei aina ymmärretä riittävästi.

Liiketoiminnan hyvän menestyksen kautta syntyvä kasvu puolestaan johtaa usein käyttöpääoman – ja sen tarpeen – kasvuun. Käyttöpääomaa sitoutuu liiaksi yrityksen operatiiviseen liiketoimintaan ja varastoon. Tällöin tilanne rupeaa rasittamaan maksuvalmiutta ja rahoitusasemaa tavalla, joka rajoittaa kasvua ja investointeja. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että kasvua hakeva yritys pohtii etukenossa keinoja nettokäyttöpääomatarpeen minimoimiseen ja mallintamiseen pitääkseen yrityksen rakenteen terveenä myös kasvuvaiheessa.

Tekoälyä, dataa ja modernia analytiikkaa hyödyntämällä voidaan kuitenkin ymmärtää, mihin käyttöpääomaa sitoutuu ja miten sitä voidaan vapauttaa. Tyypillisesti esimerkiksi pitkät liiketoimintaprosessit sitovat pääomaa varastoon, toimitusketjuihin, myyntisaamisiin ja hankintasopimuksiin. Tämä data on olemassa yrityksen funktioissa ja niihin liittyvissä IT-järjestelmissä. Tavoitteena pitää olla näkyvyys pitkiin prosesseihin funktioiden ja järjestelmien yli, jotta sen pohjalta voidaan tehdä jatkuvaa käyttöpääoman optimointia ja ennustemalleja.

Käyttöpääoman oikea määrä ja ajallinen säätely liittyy suoraan strategian toimeenpanoon kulloisessakin toimintaympäristössä. Tällä tarkoitan sitä, että toisaalta hallituksen on huolehdittava rahoituksesta, riittävästä puskurista ja likviditeetistä mutta myös omistaja-arvon tuottamisesta (kasvu ja nettotulos). Toimialasta riippuen voi olla perusteltua tavoitella jopa negatiivista käyttöpääomaa (esimerkiksi Dell tai Walmart). 

Harva yritys tekee aidosti faktapohjaisia päätöksiä tai seuraa käyttöpääoman sääntelyä hallitustasolla, vaikka sillä on suora vaikutus viime kädessä yrityksen arvon kehittämiseen ja teknologia sen mahdollistaisi.

Lisää asiaa samoista aiheista

Tutustu kirjoittajaan

Sampo Hämäläinen

vUONO gROUPIN PERUSTAJA
DIFin jäsen

Hallitusjäsen kasvuyhtiöissä

Ajankohtaista