Kaoottisessa maailmassa oikeat kysymykset auttavat tarkentamaan tulevaan

DIFin jäsenlounaalla 13.6.2022 keskusteltiin strategisen toimintaympäristön muutoksen hahmottamisesta, kun puhujana oli Turun kauppakorkeakoulun tulevaisuuden tutkimuskeskuksen professori, VTT Markku Wilenius.

Maailma on vaativampi ja kaoottisempi kuin koskaan ennen. Elämme siis disruptiivista aikaa, mikä vaatii yrityksiltä kykyä muuttua ja toimia ennakolta. Ydinkysymys onkin, millä edellytyksillä yritys on vielä olemassa 10 vuoden päästä ja kaiken lisäksi menestyy.

Meidän on syytä ottaa opiksi viime vuosien tapahtumista. Pandemia opetti, että suuretkin resurssitehokkuusharppaukset ovat mahdollisia, kun tilanne sitä vaatii. Ukrainan sota on osoittanut, että vääränlaisissa riippuvuuksissa piilee haavoittuvuuksia. Lisäksi olemme oppineet, että isot muutokset tapahtuvat vain pakon edessä ja että monimutkaiset järjestelmät tuottavat yhä enemmän yllätyksiä.

Hallitukselle kaikki tämä merkitsee sitä, että sen täytyy kysyä oikeita kysymyksiä. Keitä ovat yrityksen asiakkaat tulevaisuudessa? Entä yrityksen kilpailuedun perusta? Mistä rahoitus muodostuu 10 vuoden päästä? Mitkä taidot ja kyvyt tekevät yrityksestä ainutlaatuisen myös tulevaisuudessa? Minkä disruptiivisen kehityksen aallonharjalla yritys on? Hallituksen on siis luotava näkemys siitä, miten yritys asettuu osaksi tulevaisuuden isoa kuvaa ja mitä tämä visio merkitsee strategian kannalta.

Lisäksi Wilenius kertoi, kuinka ohjelmistoyhtiö Tecnotree on rakentanut strategiaansa tulevaisuuden näkökulmasta. Wilenius on Tecnotreen hallituksen jäsen.

Tilaisuuden esitysmateriaali on DIFin jäsenten ladattavissa ohessa (edellyttää kirjautumisen).