Maailma myllerryksessä: geopolitiikan ja talouden näkymät

Vuoden ensimmäisellä DIF-jäsenlounaalla 17.1.2022 keskusteltiin geopolitiikasta ja talouden näkymistä, kun puhujana oli Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä.

Kansainvälisen politiikan mannerlaatat liikkuvat. Talouden tulevaisuus on epävarma. Mitä tapahtuu inflaatiolle? Miten suurvaltojen valtasuhteet kehittyvät? Muun muassa näitä kysymyksiä Penttilä pohti esityksessään.

Penttilä aloitti Yhdysvalloista. Presidentti Joe Bidenin ensimmäinen vuosi vallassa on ollut suuri pettymys niin ulkopolitiikan kuin sisäpolitiikan näkökulmasta. Ulkopolitiikassa epäonnistumisia riittää: Afganistanin kriisi, huonosti sujuneet neuvottelut Iranin kanssa sekä Kiina-suhteiden junnaaminen. Ja mikäli Ukrainan kriisin hoitaminen menee pieleen, on se jälleen yksi pitkä miinus lisää Yhdysvaltain johtajuudelle.

Maan yhdistämistä lupaillut Biden on epäonnistunut myös sisäpolitiikassa: tilanne on kuumentunut siihen pisteeseen, että Yhdysvalloissa jopa pohditaan, onko maa sisällissodan partaalla. Sisällissodan mahdollisuutta Penttilä pitää liioiteltuna, mutta tilanne on kuitenkin huolestuttava. Marraskuun välivaaleissa demokraateille ennakoidaan tappiota.

Ukrainasta päästäänkin Venäjään. Presidentti Putinin motiiveja on vaikea tulkita, mutta selvää, on että Venäjä pitää huolen etupiiristään. Sotilaallista toimintaa Ukrainan alueella tullaan siis näkemään. Nato-keskustelu kytkeytyy nyt vahvasti Ukrainan tilanteeseen.

Kiinan kasvu hidastuu muun muassa koronarajoitusten ja kiinteistömarkkinoiden taantuman johdosta. Aika näyttää, haluaako presidentti Xi Jinping vallata Taiwanin vielä omalla hallintokaudellaan.

Maailmantalouden isoin kysymys on nyt inflaatio, joka on Yhdysvalloissa korkeimmillaan 40 vuoteen. On alkanut käydä selväksi, että inflaatio ei ole väliaikaista. Yhdysvallat kiristää rahapolitiikkaansa, mutta Eurooppa vielä odottaa inflaation menevän ohi. Näyttää kuitenkin siltä, että olemme menossa kohti inflaation ja korkeampien korkojen aikaa.

Penttilän esitys kirvoitti vilkkaan keskustelun, jossa sivuttiin niin Naton asemaa, Kazakstanin tilannetta kuin Italian taloutta.