
DIF-aamiaisella 20.5.2025 perehdyttiin kilpailuoikeuden kansainvälisiin kehityssuuntiin White & Casen johdolla.
Tilaisuuden avasi White & Casen partneri Timo Airisto, ja asianajajat Marika Harjula ja Martina Castrén White & Casen kansainvälisestä kilpailuoikeuspraktiikasta loivat katsauksen kilpailuoikeuden tärkeimpiin ajankohtaisiin ilmiöihin ja kertoivat muuttuvan sääntely-ympäristön vaikutuksista suomalaisille yrityksille.
Yrityskauppavalvonnan viimeaikaisia kehityssuuntia ovat valvontaviranomaisten puuttuminen kynnysarvot alittaviin yritysjärjestelyihin, kilpailupolitiikan painopisteiden muutokset Yhdysvalloissa ja EU:ssa sekä kansainvälisen sääntelyn hajanaisuus ja monimutkaistuminen.
EU:ssa on uusi, kilpailuasioista vastaava komissaari (Teresa Ribera), jonka tehtävänä on kilpailuoikeuden uudistaminen. Mario Draghin raportti ohjenuoranaan EU pyrkii vahvistamaan kilpailukykyään myös kilpailuoikeuden ja yrityskauppavalvonnan keinoin. Painopisteitä ovat innovaatioiden edistäminen, energiasektorin uudistaminen ja niin sanottujen killer acquisition -kauppojen torjuminen.
Killer acquisition -kaupoilla viitataan järjestelyihin, joissa tyypillisesti isompi yritys ostaa pienempiä yrityksiä, usein kilpailijoita, pois markkinoilta. Nämä kaupat eivät tyypillisesti ylitä yrityskauppavalvonnan kynnysarvoja, joten valvontaviranomainen puuttuu niihin otto-oikeuttaan käyttäen oman harkintansa mukaan. Viranomaisten kynnys tutkia tällaista kauppoja on madaltunut.
Innovaation ottaminen huomioon yrityskauppavalvonnassa voi merkitä sitä, että Euroopan ulkopuolisia toimijoita estetään ostamasta innovaatioitamme. Toisaalta viranomaiset saattavat sallia yhä isompien eurooppalaisten yritysten muodostumisen, jotta ne voivat paremmin pärjätä kilpailussa kiinalaisia ja yhdysvaltalaisia vastaan. Ydinkysymys on, auttaako yritysjärjestely innovaation edistämisessä Euroopassa.
Tilaisuudessa käytiin läpi myös Yhdysvaltojen yrityskauppavalvonnan mahdollisia muutoksia Trumpin kaudella, suurten kansainvälisten yritysjärjestelyjen epävarmaa ja monimutkaistuvaa sääntely-ympäristöä, rajat ylittäviä suoria sijoituksia koskevan sääntelyn (FDI) kehityssuuntia sekä ensikokemuksia uudesta sisämarkkinoita vääristäviä ulkomaisia tukia koskevasta EU-asetuksesta (FSR-asetus).