Hans Sohlsröm kertoi Stora Enson toiminnasta ja sen tehostamisesta.

DIF vieraili 15.4.2025 Stora Enson uudessa pääkonttorissa toimitusjohtaja Hans Sohlströmin isännöimässä tilaisuudessa. Pääkonttori on Suomen suurin massiivipuurakennus ja kestävän rakentamisen merkkipaalu.

Sohlström piti tiedontäyteisen esityksen toimialan haasteista ja yhtiön tavoitteista. Suomessa on maailman korkein puun hinta, ja yhtiön koko toiminta perustuu puuraaka-aineeseen. Kannattava liiketoiminta edellyttääkin tehokkuutta kaikissa yrityksen tekemisissä ja toimintaa isoissa tehokkaissa integraateissa, joissa myös sivuvirrat hyödynnetään.

Yritys panostaa asiakastyytyväisyyteen, ja kaiken perustana on sitoutunut henkilöstö. Tehokkaan yhdessä tekemisen kulttuuri on vahvaa, vaikka yrityksen henkilöstöä on jouduttu saneeraamaan.

Stora Enso on suuri metsänomistaja. Hyvä metsänhoito edistää metsän kasvua ja siten myös hiilinieluja. Hyvää metsänhoitoa yhtiö tekee hyödyntämällä tekoälyä. Precision forestry -toiminnassa tekoälyn avulla käytetään satelliitti- ja droonikuvia paikantamaan metsän laatua, millä on suuri merkitys tehokkaassa metsänhoidossa.

Yhtiöllä on täsmälliset hiilipäästöjen vähentämisen tavoitteet. Myös biodiversiteetti on keskeinen osa Stora Enson työtä kestävän tulevaisuuden hyväksi. Biodiversiteetille ei vielä ole yleisesti hyväksyttyjä mittareita, minkä vuoksi yhtiöllä on käynnissä projekti mittarien kehittämiseksi yhteistyössä kansainvälisen luonnonsuojelujärjestön kanssa.

Stora Enso kehittää uusia liiketoimintoja tarkennetusti. Yhtiön koko toiminnasta ne ovat vielä pieni osa, mutta niihin panostetaan. Tehostamalla toimintaa kestävien tuotteiden hintaa pyritään saamaan alas, jotta niille olisi markkinat.

Käynnissä oleva kauppasota ei ole yhtiölle merkittävä uhka, sillä vuoden 2024 toimintakertomuksesta ilmenevällä tavalla Yhdysvaltojen osuus yhtiön kokonaisliikevaihdosta on alle kolme prosenttia.

Tuloksen parantamista varten yhtiö määritteli toimintakulttuurin (perfomance culture), jonka neljä A:ta ovat ambition, agility, analytical approach ja accountability. Nämä ovat perustana kaikissa päätöksissä ja koko henkilöstön johtotähtenä. Yhtiön toiminnan tehostamiseen tarvittavia parannuskohteita määriteltiin 4000, ja työ niiden toteuttamiseksi on edistynyt. Vuoden 2023 tulospudotuksen jälkeen onkin saatu käänne aikaan ja yhtiön kannattavuus huomattavasti paranemaan vuoden 2024 aikana. Sohlströmin esitys ja sitä seurannut vilkas keskustelu antoi selkeän kuvan siitä, miten johtamisella on voitu tehostaa toimintoja ja saada koko henkilöstö mukaan haasteeseen.

Lisää asiaa samoista aiheista

Ajankohtaista