Ammattina hallitustyö

Mitä hallitustyön ammattilaiselta vaaditaan? Olen haastatellut aiheesta useita yrittäjiä, perheomistajia ja ammattijohtajia. ”Kultainen kolmio” yrityksen katolla on kiinnostava kombinaatio, jonka dynamiikasta puhutaan aivan liian vähän. Hyvä hallitustyö on synergistä yritykselle, omistajille ja yrityksen työntekijöille.

Ammattimaisen hallitustyön retoriikka kaipaa uudistamista. Hallituksessa ei vain istuta, eikä hallita eikä hallituksen tärkein työ ole toimitusjohtajan nimittäminen. Moderni hallitus tekee töitä, joita johto ei välttämättä jouda ja ajaa sekä omistajan että yrityksen etua.

Arjessa hyvä hallitus edustaa harvinaista helikopteri-perspektiiviä.

Osaavaa hallitusammattilaista ei enää tunnista pelkästään pitkästä kokemuksesta ja entisestä johtamisen ammatista. Rinnalle nousevat myös modernit hallitustyön ammattilaiset, joilla on syvällisestä erikoisosaamista, työkaluja, toimintamalleja ja ratkaisuja tuloksellisen hallitustyön rakentamiseen. Tyytyväisiä hallitustyöhön tulisi olla omistajien ja hallitusten jäsenten ohella myös yrityksen johto ja henkilöstö.

Digiaikana myös hallitusten on syytä kytkeä toimintansa älykkäille alustoille, pohtia nousevan datan roolia hallitustyössä ja ennen kaikkea pohtia arvontuotantoa kohtaamisten välissä. Hallitustyön arvo ei saa perustua pelkkään työhön erilaisissa kokouksissa, vaan yritystoiminnan jatkuvaan kehittämiseen sovituissa rooleissa kohtaamisten välillä.

Tuottava hallitustyö saattaa yhä edelleen olla huonoiten hyödynnetty mahdollisuus suomalaissa yrityksissä

Ulkopuolisten osaajien hyödyntäminen hallituksissa on yhä varsinkin pk-yrityksissä lapsen kengissä, eikä hallitukselta osata vaatia aitoa lisäarvoa. Monelle toimitusjohtajalle päivä hallituksessa saattaakin olla kuukauden heikoin hetki. Hyvän omistajan tavoitteena tulisi olla varmistaa hallitusten olevan myös toimivan johdon mielestä se kauden kirkkain kohtaaminen.

Mistä tunnistat modernin hallitustyön ammattilaisen? Osaamisesta, sitoutumisesta ja motivaatiosta paneutua yrityksen arvon kasvattamiseen. Hyvällä hallitustyön ammattilaisella on puheet, teot, työkalut ja tekeminen korkealla lisäarvoa tuottavalla tasolla. Arvo tekemisestä välittyy arjessa kaikessa tekemisessä ja kaikille hallitustyöhön osallistuville. Hyvän ammattilaisen piirre on myös jatkuva oman ja yhteisen toimintaympäristön kehittäminen. Mikäli puheessa ei kuulu muutos kohti parempaa huomista saattaa paras puhti olla tekemisestä jo poistunut.

 

Kirjoittaja on hallitusammattilainen, jonka tavoitteena on olla hallitustyön ammattilainen.

Kirjoitus on jatko-osa syyskuussa Tolvasen omassa blogissa julkaistulle Hallitusammattilaisuus-artikkelille.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments