Ensiksi First Northista muutama fakta. Se ei ole listaus pörssilistalle vaan niin sanotulle monenkeskiselle markkinapaikalle. FN-yhtiön osakkeilla käydään kauppaa kuten päälistallakin olevan yhtiön osakkeilla, ja tietoa saa ihan samoista lähteistä. FN-listalla on pieniä yhtiöitä, mutta keskimäärin sinne Suomessa listattujen yhtiöiden markkina-arvo on 53 M€, mikä on enemmän kuin yli 30 päälistalla olevan yhtiön. FN on yksi täydentävä elementti kehitettäessä suomalaista pääomamarkkinaa. Valitettavasti olemme tässäkin pahasti jäljessä erityisesti Ruotsia, jossa FN-listalla on peräti 177 yritystä, kun Suomessa näitä on vain 17.
FN-lista on loistava paikka johdolle ja hallitukselle ”harjoitella” listayhtiönä olemista. Säännöt ovat hieman kevyemmät, mutta vain hieman. Normaalit sisäpiirirajoitukset ja tiedonantovelvoitteet koskevat tälläkin listalla olevia yhtiöitä. Merkittävimmät erot lienevät FAS-kirjanpidon salliminen ja velvoite antaa vain puolivuotiskatsaus tilinpäätöksen lisäksi. Myöskään listayhtiöiden hallinnointikoodia ei tarvitse noudattaa – tosin siinä ei olisi ollut ainakaan Nixulle mitään hankalaa kohtaa. FN on mainio ”eteinen” tähdättäessä päälistalle, jos yrityksessä nähdään tämä järkevänä kehityspolkuna. Pohjoismaissa näin on tehnyt jo yli 40 yritystä.
Sitten muutaman väärän uskomuksen korjaaminen:
1) FN-listalle meneminen ei oikeasti ole hankalaa varsinkaan, jos annissa kerätään alle 5 M€, jolloin niin sanottu kevyempi yhtiöesite riittää. Kunhan CFO, CEO ja hallitus ovat hoitaneet hommansa hyvin muun muassa raportoinnin ja ennustamisen suhteen, niin kyse on aika suoraviivaisesta projektista. Luonnollisesti siinä on työtä, mutta ei mitenkään kohtuuttomasti. Juristien ja tilkkareiden kanssa menee toki aikaa ja rahaa, kun tehdään huolellisesti esitettä ja varmistutaan kaiken olevan kunnossa. Tässä prosessissa organisaatio kuitenkin myös oppii ja nurkkia saadaan edelleen parempaan kuntoon.
2) FN-listalla oleminen ei ole kallista. Ulkoiset kulut eli pörssille ja CA:lle (pakollinen Certified Advisor eli Hyväksytty Neuvonantaja) maksettavat maksut sekä viestinnästä tulevat ylimääräiset kulut jäävät vuosittain noin 100.000 euron tasolle. Tämä kannattaa ajatella markkinointikuluna, koska saatu julkisuus ja uskottavuuden paraneminen noteerattuna yhtiönä kattavat helposti tuon summan. Luonnollisesti sisäisiä kuluja syntyy enemmän, kun asioita tehdään huolellisemmin, mutta tämän näen varsinkin hallituksen kannalta vain positiivisena asiana.
3) FN-listalla käydään kauppaa. Toki vähemmän kuin vaikkapa Nokian tai Elisan osakkeilla, mutta huolehtimalla hyvästä sijoittajaviestinnästä myös FN-listan yhtiö löytää sijoittajia. Esimerkiksi Nixun osakkeilla käytiin ensimmäisten kolmen kuukauden aikana kauppaa yli 8 miljoonalla eurolla, mikä vastasi noin neljännestä yhtiön osakekannasta.
Kenen sitten kannattaa ajatella FN-listautumista? Mielestäni kaikkien pk-yritysten, myös perheyritysten, joilla tavoite ei ole suoraviivainen exit. FN-listaus on myös hyvä väline niissä tilanteissa, joissa osa omistajista haluaa irtautua ja osa jatkaa. Tai kenties perustajaomistajat haluaisivat myydä osan omistuksestaan, mutta jatkaa kuitenkin yhtiön pitkäjänteistä kehittämistä. Listautuminen tarjoaa luonnollisesti paremmat mahdollisuudet yrityksen rahoittamiseen, sekä oman että myös velkapääoman hankkimisen osalta, kuten myös omien osakkeiden käyttämiseen yritysjärjestelyissä.
Nixulle listautuminen on tuonut paitsi lisää ryhtiä hallintoon ja mukavaa tunnettuutta myös yli 1800 uutta omistajaa, mikä on hieno asia. Omalta osaltamme mahdollistamme näin suomalaisten pankkitileillä makaavien 80 miljardin euron sijoittamisen suomalaisen yrityksen kasvun mahdollistamiseen ja sijoittajana siitä hyötymiseen. Vanhoille omistajille listaus on tuonut läpinäkyvän hinnan osakkeelle ja aiempaa helpomman mahdollisuuden ostaa tai myydä Nixun osakkeita. Myös osakkeen markkinahinta on nyt selvästi korkeampi kuin aikaisemmalla, niin sanottujen listaamattomien listalla. Upeaa, että eläkerahakin on löytänyt nämä pienet uudet listayritykset. Esimerkiksi Nixun suurimpien omistajien joukosta löytyvät sekä Varma että Ilmarinen noin neljän ja kolmen prosentin omistuksilla.