DIF haluaa edistää suomalaisten yritysten menestystä sekä kehittämällä hallitusten työskentelytapoja että auttamalla hallitusten jäseniä hahmottamaan maailman muutosta. Yhdistys järjestää eri alojen johtavien toimijoiden kanssa tilaisuuksia, joihin jäsenet osallistuvat aktiivisesti. Valitsemme vuosineljänneksittäin teemat, joihin tilaisuutemme ja myös Boardview-lehti keskittyvät. Alkuvuoden ja samalla vuoden ensimmäisen lehden teemat ovat Hallitus ja johto sekä Hallitus ja geopolitiikka.
Hallitus ja johto -teemaa käsitellään muun muassa Arto Hiltusen artikkelissa. Hän on kirjoittanut kirjoja johdon ja hallituksen vuorovaikutuksesta ja toteaa: ”Yritysjohdon pitää ensin hahmottaa meneillään oleva muutos, sitten ymmärtää sen vaikutukset toimialaan ja oman yrityksen toimintaan. Seuraavaksi pitää löytää reagointikeinot ja viimeiseksi saada päätetyt reagointimallit tehdyksi.”
Hän analysoi tältä pohjalta Suomessa kohtalaisen vähälle keskustelulle jäänyttä Ringtone: Exploring the Rise and Fall of Nokia in Mobile Phones -kirjaa. Lopputoteamuksena artikkelissa päädytään arvioon, että kenties Nokian ydinongelma olikin se, että se jatkoi liian pitkään sen asian tekemistä, jossa se oli erinomainen.
Geopolitiikka-teemaan johdattaa Teija Tiilikaisen artikkeli Globalisaatio kriisissä. Hän kirjoittaa: ”Vielä viime vuosisadan lopulla globalisaatiokehityksen uskottiin etenevän vääjäämättömästi. Valtioiden rajat olivat käyneet ahtaiksi paitsi taloudelliselle toiminnalle myös aatteiden ja ihmisten liikkuvuudelle. Kansainvälinen vapaakauppajärjestelmä on kuitenkin kärsinyt ongelmista jo pidemmän aikaa. Globalisaatiota edistävän poliittisen järjestyksen hapertuessa sen rinnalle kasvaa nousevien suurvaltojen tavoittelema globaaliin valtatasapainoon ja alueellisiin valtakeskittymiin nojaava järjestelmä.”
Kuin jatkona edelliseen Risto E.J. Penttilä pohtii muuttuvaa geopolitiikkaa: ”Hyvä uutinen on se, että Yhdysvallat ja Kiina käyvät kauppasotaa eivätkä aseellista sotaa. Kyse on kuitenkin samasta asiasta eli siitä, kumpi sanelee maailmanpolitiikan pelisäännöt.”
Nina Kopolan ja Christoph Vitzthumin haastattelussa todetaan: ”On tärkeää säilyttää rakentava vuorovaikutus hallituksen ja toimitusjohtajan välillä. Hyvä hallitus haastaa, mutta on samalla realistinen ja ymmärtää markkinaa ja yrityksen tilannetta.”
Kuka tietää, miltä geopoliittinen tilanne näyttää viiden vuoden kuluttua? Ei kukaan, mutta silti hallituksessa tulee pohtia eri vaihtoehtoja, rakentaa skenaarioita niiden pohjalta ja varautua vaihtoehtoihin.
Hyvää kesää!
Maarit Aarni-Sirviö, päätoimittaja