Joko teillä rakennetaan kvanttilaskennan osaamista?

Kvanttilaskenta ja kvanttitietokoneet ovat olleet viime aikoina paljon pinnalla teknologiainnovaatioista puhuttaessa, eikä ihme: Kvanttiteknologiat tulevat väistämättä mullistamaan maailmaa.

Yritysjohdolle tärkeintä on ymmärtää, että kyseessä ei ole vuosikausien päässä oleva visio, vaan asia, joka on iso ja merkittävä jo tässä hetkessä. Toimipa yritys millä toimialalla tahansa, sen johdon on viimeistään nyt muodostettava näkemys siitä, millaisia vaikutuksia kvanttilaskennalla on oman yrityksen toimintaan.

Kvanttiteknologia luo tulevaisuudessa yrityksille täysin uusia mahdollisuuksia haastavien ja tällä hetkellä jopa mahdottomina pidettyjen ongelmien ratkaisemiseen. Lisäksi se pystyy ratkomaan ongelmat moninkertaisesti nopeammin kuin perinteiset tietokoneet. Tämän myötä se tulee tarjoamaan täysin uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä uudenlaista arvoa ja kilpailukykyä – toimialasta riippumatta.

Mihin kvanttilaskennan teho perustuu?

Tavallisten digitaalisten tietokoneiden laskenta perustuu klassisiin bitteihin (arvoina 0 tai 1). Kvanttitietokone käyttää sen sijaan laskennassaan kvanttibittejä eli kubitteja (arvoina 0, 1 tai näiden yhtäaikainen superpositio, jolla on tietty todennäköisyys). Kvanttikone laskee laskutoimituksia rinnakkain, ja usean kubitin järjestelmä voi olla eksponentiaalisen monessa tilassa yhtä aikaa. Kvanttialgoritmit tunnistavat oikean ratkaisun eri vaihtoehtojen joukosta. Yleinen esimerkki tästä on tien löytäminen ulos labyrintistä. Klassinen tietokone käy erikseen kaikki labyrintin reitit läpi löytääkseen tien ulos. Kvanttikone katsoo labyrinttiä kokonaisvaltaisesti ja löytää sekä nopeimman että lyhimmän reitin ulos lähes reaaliajassa.

Menestyjät toimivat nyt

Kvanttiyliote, eli tilanne, jossa kvanttitietokoneet pystyvät ratkaisemaan nykyisille supertietokoneille mahdottomia ongelmia, voidaan saavuttaa jopa muutaman vuoden kuluttua. Edelläkävijäyrityksissä keskitytäänkin täysillä uusia kvanttialgoritmeja ja paradigmoja haastavien ongelmien ratkaisemiseen.

Esimerkkejä löytyy monilta toimialoilta. Alibaba perusti jo vuonna 2015 oman kvanttilaboratorion. Verkkovähittäistavarakauppa Ocado kertoi vuonna 2017 suunnitelmistaan kokeilla kvanttitietotekniikan mahdollisuuksia keräilylogistiikan optimoinnissa. JPMorgan Chase & Co. tutkii kvanttilaskennan mahdollisuuksia muun muassa vaihdannassa ja riskien hallinnassa rakentamalla samalla organisaatioon ”kvanttikulttuuria”. Myös laitteisto- ja ohjelmistokentässä kaikki isot (mm. Google, Amazon, IBM, Microsoft) ovat mukana, ja useat niistä tarjoavat jo kokonaisvaltaisia ratkaisuja kvanttitietokoneineen ja ohjelmointityökaluineen kvanttialgoritmien kehittämiseen ja testaamiseen omasta pilvestä.

Kuten sanottu, kvanttilaskentaan perehtyminen ei voi enää odottaa. Myös Suomessa edelläkävijät ovat alkaneet jo rakentaa osaamistaan ja perehtyä kvanttiteknologiaan oman toimialansa kannalta. Oikeiden algoritmien ja sovelluskohteiden löytäminen edellyttää aikaa ja kokeiluja.

Mitä aikaisemmin aloitat, sitä suurempi etulyöntiasema yritykselläsi on uusien teknologioiden kehittyessä – puhumattakaan hetkestä, jolloin kvanttiyliote saavutetaan.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments