Nukkuva leijona vai eteenpäin työntävä tuuli?

Hallitusten rooli ylimmässä johdossa on puhuttanut niin yleisessä keskustelussa kuin akateemisessa kirjallisuudessa pitkään. Uusia koulukuntia on syntynyt ja vanhoja näkemyksiä sammunut. Myös Boardview-lehden numerossa 1/2024 keskustelu jatkui. Vesa Puttonen toi Toisinajattelija-kolumnissaan esille, että hallituksen tehtävänä on olla nukkuva leijona, joka vasta tarpeen tullen nousee päivälevoltaan puolustamaan yrityksen ja osakkeenomistajien etuja.

Yllättävää kirjoituksessa oli, että avaus oli ”Toisinajattelija”-otsikon alla. Perinteisesti nimittäin corporate governance (CG) -kirjallisuudessa Puttosen esittämä agency-teoriaan perustuva pohdinta on kaukana toisinajattelusta. 1970-luvulta lähtien johtoa kontrolloiva ja valvova hallitus on ollut CG-tutkimuksessa pääsuuntauksena. Kriitikot korostavat teorian johtaneen kumileimasimena toimiviin hallituksiin, mikä on kaivanut kuilun toimivan johdon ja hallituksen välille.

Vastavoima on luonnollisesti noussut. Esimerkiksi extended team production -teorian mukaisesti hallituksesta puhutaan arvon luojana, jonka tehtävänä on, osana yrityksen ylemmän johdon tiimiä, tukea valitsemaansa operatiivista johtoa. Olen samaa mieltä Puttosen kanssa siitä, ettei hallitusjäsenten tule muinaiskreikkalaisen Narkissoksen tavoin keskittyä oman roolinsa korostamiseen tai itsensä tärkeäksi tekemiseen. Jokainen ylemmän johdon toimija, aina omistajista johtoryhmään, on oleellinen osa hallinnon rakenteita. Hallituksen roolissa korostuu kuitenkin kumppanin rooli, operatiivista johtoa valvovan auktoriteetin lisänä.

Tuulen lailla hallitus katsoo korkealta taivaalta pitkälle eteenpäin kohti horisonttia.

Puolustavan ja aggressiivisen leijonan sijaan hallitusta voisi ajatella eteenpäin työntävänä tuulena. Se puhaltaa voimalla ja yhtenäisenä rintamana ovia auki operatiivisen johdon edestä. Se raivaa tilaa uusille mahdollisuuksille hyödyntämällä omia verkostojaan. Tuulen lailla se katsoo korkealta taivaalta pitkälle eteenpäin kohti horisonttia, jonne operatiivinen johto ei aina lähempää maanpintaa kaiken kiireen keskellä näe. Tarvittaessa vakaa tuuli puhaltaa ilmaa johdon siipien alle, jotta se jaksaa lentää eteenpäin kohti tavoitteiden taivaanrantaa, huolimatta ennalta-arvaamattomista myrskypilvistä ja salamoista.

Tuulet puhaltavat myös aavoilla alueilla. Ulkoisina toimijoina hallitusjäsenet hahmottavat markkinaa laajasti, keräävät proaktiivisesti tietoa koreihinsa ja muodostavat näkemyksiä tulevasta – myös yrityksessä sisäisesti vallitsevan markkina-ajattelun rajojen ulkopuolelta.

Hallitusjäsenet pystyvät toimimaan toimitusjohtajalle myös luotettavana, kaiken kokeneena vastatuulena, jota vasten voi turvallisesti testata näkemyksiä tai nojata kovan myrskyn koetellessa.

DIFFuture-ohjelmassa olemme päässeet kuulemaan hallitusammattilaisten kanssa toimivien yritysten näkemyksiä ihanteellisesta hallituksesta. Puheenvuoroissa on toistunut arvoa tuovan hallituksen rooli yrityksen strategisena voimavarana, erityisesti epävakaiden aikojen vallitessa ja kestävän kehityksen aikakaudella. Tuntuisi hukkaan heitetyltä resurssilta pitää tällaista leijonaa nukkumassa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat suosituin
Inline Feedbacks
View all comments