Sijoittaja, huomioi koneiden nousu

Koneet pystyvät jo tekemään paljon itsenäisesti, mutta ne eivät korvaa ihmisten välistä vuorovaikutusta. Moni asia tulee keinoälyn myötä muuttumaan ja se kannattaa hallituksissakin huomioida.

Scifiklassikossa Terminaattori (The Terminator) ihmiset luovat superälykkään tietokoneen, joka ottaa lopulta armeijan komentoonsa. Skynet-nimisessä tietokoneessa on keinoäly, joka päättelee, että ihmiset ovat uhka sen olemassaololle. Se päättää tuhota koko ihmisrodun.

Onneksi tämä synkkä näkymä on vain tieteiselokuvaa. Toisaalta elämme parhaillaan digivallankumouksen aikaa. Digitalisaatio, esineiden internet, keinoäly, koneoppiminen, robotiikka ja monet muut aikamme ilmiöt muovaavat parhaillaan tulevaisuuttamme. Johtaako kaikki tämä siihen, että robotit ottavat vallan?

Microsoftin Tay-niminen keinoäly-chatbot aiheutti viime keväänä markkinointiskandaalin tviitatessaan maailman kanssa.

Botit tulevat

Viime aikoina on keskusteltu paljon keinoälystä ja erityisesti boteista. Botti on pohjimmiltaan ikään kuin digitaalinen palvelija, jolla on keinoäly ja kyky tunnistaa puhetta ja kyky oppia. Teknisen kehityksen ansiosta botit osaavat toimia vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, oppia ihmisiltä ja avustaa heitä arjen tehtävissä. Kyse on muustakin kuin pöydän varaamisetta ravintolasta tai henkilökohtaisesta digitaalisesta avustajasta: botit vaikuttavat myös siihen, miten asiat organisoidaan ja toteutetaan.

Boteilla voi olla suuri vaikutus sisältöjen kulutukseen, asiakaspalveluun, tuottavuuteen ja liiketoimiin. Botin avulla voi puhua (tai kuten jotkut asian ilmaisisivat, olla vuorovaikutuksessa) auton tai talon kanssa. Samoin botti auttaa kommunikoimaan asiakasrekisterin tai tehtaassa olevan koneen kanssa. Tähän tekniikkaan liittyy valtava skaala ja potentiaali niin henkilökohtaiselta kuin liiketoiminnan kannalta katsottuna.

Isojen poikien leikki

Tämän uuden alan vahvimmat toimijat ovat Facebook, Amazon ja Microsoft sekä vastikään mukaan harpanneet Google ja Apple. Kaikilla mainituilla on riittävästi resursseja, ihmisiä ja ekosysteemejä lanseerata botit koko maailmaan. Facebookilla on 1,7 miljardia ja sen Messenger-sovelluksella 900 miljoonaa aktiivikäyttäjää joka kuukausi. Googlen Gmailia käyttää kuukausittain miljardi ihmistä, ja Applella on todella uskollinen ja laaja fanikanta.

Facebook lanseerasi keväällä kehittäjien vuotuisessa F8-konferenssissa avoimen lähdekoodin bottijärjestelmän betaversion. Facebook on antanut bottinsa kansainvälisen kehittäjäjoukon kasvatettavaksi. Boteille pitää syöttää tekstiä, ja niitä pitää kouluttaa. Facebookin antamien tietojen mukaan Messengeriin on huhtikuun lanseerauksen jälkeen lisätty yli 11 000 bottia, ja niiden parissa puurtaa kymmeniä tuhansia kehittäjiä.

Vastatakseen kilpailuun ja säilyttääkseen asemansa hakukoneena Google julkaisi jokin aika sitten chatbotti Allon ja virtuaalisen avustajan Google Assistantin. Aiemmin tänä vuonna Googlen keinoäly voitti ihmisammattilaisen Gon pelaamisessa. Tämän vanhan kiinalaisen lautapelin sanotaan olevan paljon vaikeampi peli kuin shakki. Apple on vastannut kilpailuun avaamalla Siri-puheentunnistustekniikkansa kehittäjille. Tiedämme jo,että Siri on tärkeässä roolissa iPhonen ja muiden tulevien Applen kotituotteiden kehityksessä.

Vielä kehitteillä

Uusi ala ottaa vielä ensiaskeliaan, ja bottien käyttämä keinoäly on edelleen kehitysasteella. Microsoftin Tay-niminen keinoäly-chatbot aiheutti viime keväänä markkinointiskandaalin tviitatessaan maailman kanssa. Tay oli kehitetty matkimaan Twitterin käyttäjiä ja keskustelemaan heidän kanssaan reaaliaikaisesti. Ihmiset kuitenkin käyttivät hyväkseen Tayn oppimiskykyä ja jekuttivat sen tviittaamaan seksistisiä ja rasistisia viestejä. Yli 96 000 tviitin jälkeen Microsoft joutui vetämään töpselin seinästä ja pyytämään anteeksi botin huonoa käytöstä.

Koneissa on vielä kaikenlaista korjattavaa, mutta onneksi ne ovat nopeita oppimaan. Ja jos tämä kaikki kuulostaa ihan liian scifiltä, ei hätää. Vaikka botit voivat saada aikaan monia muutoksia, ne eivät korvaa ihmisten välistä vuorovaikutusta. Suuren muutoksen botit kuitenkin mukanaan tuovat. Kannattaa muistaa, että vasta vähän aikaa sitten suurin osa ihmisistä oli sitä mieltä, ettei vaatteita tai kenkiä voi mitenkään ostaa netistä sovittamatta.

Jotkut uskovat bottien aiheuttavan sähköpostin, verkkokaupan ja sosiaalisen median veroisen mullistuksen. Se jää nähtäväksi, mutta voimme todeta bottiarmeijan marssivan jo kovaa vauhtia meitä kohti.

 

Jonas Forslund

 

Tutustu Evlin digitaaliseen varainhoitajapalveluun, Verkkopankkiiriin.

difcta-strategiat