Hallitustyö pääomasijoittajan yhtiössä

DIF järjesti 4.11.2024 kolmannen sparraustilaisuuden hallitustyöstä pääomasijoittajan yhtiössä. Pääomasijoittajien yhtiöissä ominaista on aktiivinen omistaminen, ja omistajan tahtoa toteutetaan järjestelmällisesti ja tavoitteellisesti. Tämä näkyy hallituskokoonpanoissa ja hallitustyössä. Sparraajina toimivat Mikko-Jussi Suonenlahti ja Heikki Westerlund, joilla on pitkä kokemus pääomasijoitusalalta ja hallitustyöstä. DIFin pääsihteeri Leena Linnainmaa toimi moderaattorina.

Pienryhmän vilkkaassa keskustelussa oli vahvasti esillä arvonluonti, joka on pääomasijoittajien yhtiöissä keskeisessä asemassa. Sitä toteutetaan tehokkaana ja tavoitteellisena projektina. Siinä työssä asiakkaan ongelman onnistunut ratkaisu on olennainen menestystekijä.

Suomen kilpailukyky ja talouskasvu muuttuvassa Euroopassa

DIF-sparrauksessa 28.10.2024 keskusteltiin Suomen kilpailukyvystä ja talouskasvusta muuttuvassa Euroopassa Tekirin asiantuntijoiden johdolla. Tekirin johtava konsultti Tomi Nyström ja vaikuttajaviestinnän konsultti Roosa Pöyhönen alustivat aiheesta, minkä jälkeen ryhmä pohti yritysten kasvu- ja riskinottohalua. Luvituksen hitaus todettiin kotimaiseksi ongelmaksi, josta ei voi EU:ta syyttää. Suomen etuna on matala hierarkia, mikä tukee innovaatioiden tekemistä ja kehittämistä, kun kaikki viisaus ei ole ylimmällä johdolla. Kauppapolitiikkaan peräänkuulutettiin Suomen edun ajamista. Työvoimapulaan suomen kielen puutteellisen taidon vuoksi todettiin olevan IT-pohjaisia ratkaisuja, joiden avulla erikieliset henkilöt voivat tehdä yhteistyötä.

ecoDa EU Alert – Week 38

Click here for the ecoDa EU Alert – Week 38

European Institution Developments

  • Executive Vice-President for Prosperity and Industrial Strategy response to its hearing by ENVI Committee
  • Commission: €4.8 billion invested in Decarbonization Projects Funded Through Carbon Pricing System
  • COP29: MEPs set out their vision ahead of this year’s global climate talks

European Developments

  • Considerations for companies’ sustainability reporting under the CSRD – European Contact Group

National Developments

  • France: Transposition of the Women on Board Directive
  • France: Potential postponement of the implementation of the CS3D

Articles / Publications

  • Companies can gain a lot by managing supply chain emissions – CDP Report
  • Setting Higher Standards: How Governments Can Regulate Corporate Human Rights Performance – NYU Center for Business and Human Rights Report
  • Thomas Dodd Contribution at the EBD – Sustainability Module
  • IoD: Launch of Code of Conduct for Directors

DIFFuture-ohjelma pureutui riskienhallintaan

DIFFuture-ohjelmassa paneuduttiin riskienhallintaan, kun osallistujat kokoontuivat Deloittelle 22.10.2024.

Toimitusjohtaja Lari Hintsanen avasi tilaisuuden ja antoi puheenvuoron Tuomo Salmelle (Risk Advisory Partner, Leader of Deloitte Boardroom Program), jonka puheenvuoro käsitteli riskienhallintaa hallituksen näkökulmasta.

Hallituksen vastuulla on määrittää yhtiön riskinottohalukkuus sekä hyväksyä strategia, joka noudattelee riskinottohalukkuutta. Lisäksi hallitus hyväksyy riskienhallinnan periaatteet, valvoo riskienhallinnan toimivuutta ja seuraa riskejä myös oman työskentelynsä osana.

Riskienhallinnassa myös priorisointi on tärkeää, koska kaikkia riskejä ei ole mahdollista täysin hallita. Aina voi tapahtua myös jotain täysin odottamatonta, joka suistaa organisaation raiteiltaan. Näissä tilanteissa käynnistetään kriisinhallintaprosessi.

Jouni Viljanen (Partner, Operational Risk) puhui yrityksen kumppaniverkoston riskienhallinnasta. On vaikea kuvitella yritystä, joka toimisi täysin ilman kumppaneita. Suurten yritysten kumppaniverkostot ovat tavallisesti monimutkaisia ja vaikeasti hallittavia. Riskit voivat olla kumppanista riippuen hyvin erilaisia.

Kolmansista osapuolista johtuvien riskien hallinta etenee kumppanien tunnistamisesta riskien tunnistamiseen ja sitä kautta riskien hallitsemiseen. Kumppaniverkostonsa hyvin tunteva ja hallitseva yhtiö voi saavuttaa jopa kilpailuetua rakentamalla strategisia kumppanuuksia ja kestäviä toimitusketjuja.

Alustusten jälkeen oli pienryhmäkeskustelujen vuoro. Pohdittavana oli kolme kysymystä: Miten hallituksen jäsenet voivat arvioida riskienhallinnan tilaa? Mitä tietoa tai raportointia hallituksella tulisi olla käytettävissään? Mitä kysymyksiä hallituksen tulisi esittää toimivalle johdolle?

Lopuksi Jo Iwasaki (Corporate Governance Advisory Lead, Climate & Sustainability) kertoi Deloitte Boardroom Programista, johon liittymällä pääsee osaksi hallitustyön uusimpia virtauksia koskevia webinaareja ja vastaanottaa kansainvälistä tutkimustietoa hallitustyöstä.

Tilaisuuden esitysmateriaali on jäsenten ladattavissa ohessa (edellyttää kirjautumisen).

 

Tuomo Salmi

 

Jouni Viljanen

 

 

 

Johdon auditointi osana seuraajasuunnittelua

Johdon auditointi on keskeinen osa seuraajasuunnittelua. Pieni ryhmä DIFin jäseniä oli 24.10.2024 Mercuri Urvalin asiantuntijoiden sparrattavana ja keskustelemassa aiheesta. Sparraajana toimi Mercuri Urvalin johtava psykologi, osakas Annukka Tervo, ja keskustelua moderoi Mercuri Urvalin johtava konsultti Sanna Kröger. Tilaisuuden aluksi Annukka Tervo antoi lyhyen katsauksen johdon auditoinnista, minkä jälkeen ryhmä keskusteli aiheesta vilkkaasti.

Johdon auditointia ei tehdä vuosittain, ja keskeistä on, että auditoinnin tuloksia hyödynnetään seuraajasuunnittelussa ja johtamisessa. Auditointia ei pidä jättää pelkäksi unohdetuksi projektiksi. HR on auditoinnissa johdon tärkeä kumppani, mikä edellyttää HR-johtajalta strategista näkemystä yhtiön johtamisesta ja seuraajasuunnittelusta.

Monimuotoisuutta sääntelyviidakossa

DIF-aamiaisella 22.10.2024 keskusteltiin yritysvastuusääntelystä ja hallitusten monimuotoisuudesta Castrén & Snellmanin johdolla.

Alustukseksi Castrén & Snellmanin osakas sekä yhtiöoikeus- ja insolvenssiryhmien vetäjä Pauliina Tenhunen loi katsauksen sääntelyrintaman kuulumisiin. Ajankohtaista on niin sanotun kiintiödirektiivin kansallinen täytäntöönpano, hallinnointikoodin uudistaminen, osakeyhtiölain ja osuuskuntalain uudistaminen, yritysvastuudirektiivin kansallinen täytäntöönpano sekä yhtiöoikeuden digitalisaatio ja muut EU-hankkeet. Hallitusten tulee sääntelyviidakosta erottaa vähintään omia yrityksiään koskeva yritysvastuulainsäädäntö.

Tilaisuudessa kuultiin kaksi parikeskustelua. Kasvuyhtiöiden ja pienten listayhtiöiden näkökulmasta sääntelystä ja hallitusten monimuotoisuudesta keskustelivat hallitusammattilainen Kaj Hagros ja Futuricen Chief Strategy Officer Eeva Raita. Keskusteltu aloitettiin sääntelystä, josta todettiin, että sen merkityksessä hallitustyössä on toimialakohtaista vaihtelua. Raita kokee säännölliset sääntelykatsaukset tärkeänä käytäntönä ja turvamekanismina. Sen sijaan kasvuyhtiöiden hallituksen puheenjohtajana Hagros kertoo koteloivansa tai eriyttävänsä sääntelyn käsittelyn muusta hallitustyöstä, jotta se ei tukahduttaisi luovuutta.

Eeva Raita ja Kaj Hagros keskustelivat hallituksen monimuotoisuudesta. Moderaattorina oli Teresa Kauppila Castrén & Snellmanilta.

Raita ja Hargros olivat yhtä mieltä siitä, että monimuotoisuus parantaa hallituksen toimintaa. Monimuotoisuudella ehkäistään esimerkiksi ryhmäajattelua. Monimuotoisen hallituksen puheenjohtajalla on keskeinen rooli varmistaa, että kaikki tulevat kuulluiksi.  Myös pienissä yhtiöissä nimitystoimikunta tuo ryhtiä hallitusvalintoihin.

Hallitusten monimuotoisuudesta suuryritysten näkökulmasta keskustelivat Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen ja hallitusammattilainen Laura Raitio. Suurten yritysten hallituksissa on tuskailtu sääntelytulvan edessä, mutta on täysin yhtiökohtaista, tarvitaanko hallitukseen esimerkiksi erityinen ESG-asiantuntija. Hallituksella on kuitenkin aina mahdollisuus hankkia asiantuntija-apua ulkopuolelta. Lisäksi on hyväksyttävä, että joihinkin asioihin hallituksen jäsenten vain täytyy sukeltaa syvemmälle ja perehtyä.

Pölönen ja Raitio näkevät nimitystoimikuntien yleistymisen positiivisena kehityksenä, myös monimuotoisuuden näkökulmasta. On tärkeää, että hallituksen toimintaa ja kokoonpanoa arvioi hallituksen ulkopuolinen ja riippumaton elin. Hyvänä käytäntönä pidettiin myös sitä, että hallituksen puheenjohtaja osallistuu nimitystoimikunnan toimintaan asiantuntijajäsenenä.

Todettiin, että monimuotoisuus vaatii rohkeutta. On helppo olla puheenjohtaja, jos koko muu hallitus taputtelee selkään. Parempia päätöksiä syntyy kuitenkin monimuotoisella kokoonpanolla, jossa uskalletaan haastaa ja kyseenalaistaa.

Kyberturvallisuus on strateginen asia

Pienryhmä keskusteli 21.10.2024 DIF-sparrauksessa aiheesta Hallitus ja kyberturvallisuus. DIFin Euroopan kattojärjestö ecoDa on päivittänyt Internet Security Alliancen kanssa yhteistyössä laatimansa kyberturvallisuusoppaan hallituksille (Cyber Security Risk Handbook). Voit ladata oppaan täältä. DIFin kyberturvallisuusasioiden Senior Advisor Tomi Dahlberg oli mukana päivitetyn oppaan laatimistyössä.

Tilaisuuden alussa Tomi Dahlberg antoi yhteenvedon oppaan keskeisistä kohdista pääsihteeri Leena Linnainmaan toimiessa moderaattorina. Keskustelun aiheita olivat hallituksen kokoonpano ja osaaminen, kyberturvallisuus hallituksen agendalla, vastuut ja roolit sekä yhteistyö viranomaisten kanssa.

Keskeinen kysymys on yrityskulttuuri: uskalletaanko yrityksessä kertoa virheestä tai ongelmasta. Yhdessä todettiin, että kyberturvallisuus on strateginen asia, ei IT-asia. Varautumiseen kuuluu myös harjoitukset, joihin hallituskin osallistuu. Harjoituksen voi toteuttaa esimerkiksi niin, että toimitusjohtaja ei osallistu siihen, jolloin katsotaan, miten muu organisaatio selviää tilanteesta ilman toimitusjohtajaa. Viestintäkyvykkyys on keskeinen osa varautumista.

ecoDa EU Alert – Week 37

Click here for the ecoDa EU Alert – Week 37

European Institution Developments

  • EU deforestation law: Council agrees to extend application timeline
  • Commissioner hearing by JURI Committee

European Developments

  • Insurers adopt climate investment goal

National Developments

  • US: Call to upgrade governance of AI technology
  • Australia: Shareholders proposals quieten down

Articles / Publications

  • How to turn Europe into an SME superpower during the next EU cycle – BusinessEurope Position Paper
  • The global net-zero industrial race is on – Strategic Perspectives Report
  • Recharge for Rights: Ranking the Human Rights Due Diligence Reporting of Leading Electric Vehicle Makers” – Amnesty International Report
  • Sustainability assurance market – Financial Reporting Council Study

Uudet jäsenet lokakuussa 2024

DIFin hallitus on viime kokouksessaan päättänyt hyväksyä uusiksi jäseniksi seuraavat henkilöt:

Lars Husberg, Anneli Karkovirta, Katariina Kravi, Ilpo Marjamaa ja Jari Salminen

Toivotamme uudet jäsenet tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan.

Kaikki DIFin jäsenet löytyvät jäsenluettelosta.