DIF:n vuosiseminaarissa toukokuussa kuultiin tulevaisuuden visioita ja käytännön vinkkejä henkilöstön sitouttamiseen.
Työelämän murros ja teknologian kehitys muuttavat yritysten ja työntekijöiden suhteita uusilla ja odottamattomilla tavoilla. Innostavan johtamisen ja avainhenkilöstön sitouttamisen rooli tulevat kasvamaan. Ateneumin taidemuseossa 9. toukokuuta järjestetty DIF:n vuosiseminaari pureutui hallituksen rooliin henkilöstön sitouttamisessa.
Noin sadan hengen yleisö hallitusammattilaisia kuuli ensikäden kokemuksia muun muassa tietoturvayhtiö F-Securesta, jonka hallitukseen on valittu myös työntekijöiden edustaja. Ohjelmistoyritys Vincitin hallituksen jäsen Mikko Kuitunen puolestaan avasi viime vuonna Euroopan parhaaksi työpaikaksi valitun yhtiön henkilöstön viihtyvyyden taustoja.
Olemme jo nyt tilanteessa, jossa osaajista taistellaan.
– Teema on todella kiinnostava, ja sitä lähestyttiin eri näkökulmista. Puheissa nousi esiin paitsi visionääristä ajattelua, myös ihan käytännön esimerkkejä ja vinkkejä, kehuu Anu Nissinen, joka istuu muun muassa Keskon, Viestilehdet Oy:n ja DNA:n hallituksissa.
– Ei ollut kahta samanlaista esitystä. Jokaisessa oli oma näkökulma, vahvistaa kasvavan ja kansainvälistyvän 3StepIT-yrityksen hallituksen puheenjohtaja Jarkko Veijalainen.
Nissinen ja Veijalainen osallistuivat tilaisuudessa André Nöel Chakerin vetämään paneelikeskusteluun henkilöstön sitouttamisesta. He korostivat aiheen ajankohtaisuutta.
– Olemme jo nyt tilanteessa, jossa osaajista taistellaan. Tämä ilmiö tulee vain lisääntymään, kun data ja analytiikka tulevat kaiken liiketoiminnan pohjaksi. Tullaan tarvitsemaan entistä enemmän ihmisiä, jotka hallitsevat tähän liittyvän palvelumuotoilun ja bisneksen mallintamisen, Nissinen totesi.
– Kaikki organisaatiot käytännössä kaikilla toimialoilla haluavat riveihinsä osittain samoja ihmisiä. Tullaan tilanteeseen, jossa yrityksen kiinnostavuus työnantajana on aika korkealla hallituksen agendalla, hän jatkoi.
Muutoksen rajuudesta kertoo sekin, että työlainsäädäntö laahaa kaukana kehityksen perässä. Hallitusta koskevat juridiset vastuut eivät välttämättä enää vastaa edes työntekijöiden toiveita, kun työn luonne muuttuu ja kiinnostavia tehtäviä on tarjolla monella suunnalla. Työnantajan ja -tekijän suhteen ytimessä ovat aikaansaadut tulokset, ei se missä ja milloin töitä tehdään.
Hallituksen tehtävä on panelistien mukaan paitsi vahvistaa yhtiön strategiaa ja varmistaa riittävät resurssit strategian toteuttamiseen, myös olla kiinnostunut henkilöstön viihtyvyydestä ja kuunnella yhtiön työntekijöitä herkällä korvalla.
Muutoin henkilöstön sitouttamisen avaimet ovat operatiivisen johdon käsissä. Heidän rekrytoinnissaan henkilöstöjohtamisen rooli tulee jatkossa entistä tärkeämmäksi, Nissinen uskoo.
Teksti: Matti Koski / Omamedia
Kuvat: Roope Permanto / Omamedia