Teknologian eksponentiaalinen kehitys haastaa kaikki organisaatiot

 

Seuraava liiketoiminnan muutosaalto luo perustan jaetulle todellisuudelle, joka yhdistää tämän tutun fyysisen elämämme ja nopeasti laajenevan digitaalisen elämän. Mitä yritysten hallitusten pitäisi tästä eksistentiaalisesta vallankumouksesta tietää? – Accenture Finlandin toimitusjohtaja Tomas Nyström piirtää tiekarttaa tulevaisuuteen, joka saavuttaa meidät vääjäämättä.  

 

 

Tech Vision 2023 esittelee neljä muutostrendiä. Raportissa ne on nimetty näin: Digitaalinen identiteetti; Minun datani, sinun datasi, meidän datamme; Generatiivinen tekoäly; Sci-Tech.

 

Digitaalinen identiteetti

 

Tech Vision 2023 -raportin mukaan 85 prosenttia yritysjohtajista on sitä mieltä, että kyky todentaa digitaalisia käyttäjiä ja omaisuutta on strateginen liiketoiminnan välttämättömyys eikä mikään tekninen kysymys. Digitaalisen identiteetin markkinoiden odotetaan kasvavan viime vuoden 28 miljardista dollarista 71 miljardiin dollariin vuonna 2027.

Metaversumin käynnistellessä moottoreitaan ihmiset ja yritykset joutuvat kysymään itseltään: kuinka paljon dataa annan ja kenelle? – Kaupallinen toimija, joka osaa ottaa asiakkaan ”haltuun” turvallisesti ja luotettavasti, on vahvoilla kiristyvässä kilpailussa.

 

Minun datani, sinun datasi, meidän datamme

 

Data – ja etenkin sen hallinta ja jalostaminen – on ollut Tech Vision -raporteissa toistuvasti esillä.

Tietoa etsitään kaikkialla ja joka hetki. Mitkä ovat meidän alihankkijoidemme CO2-päästöt? Millainen on kilpailijan diversiteettitase? Kuka meillä saa eniten palkkaa ja miksi?

Hallituksissa on mietittävä, kuinka paljon avoimuutta oma nahka sietää.

Tech Vision 2023 -raportin mukaan jopa 90 prosenttia johtajista uskoo, että datan läpinäkyvyys on kilpailuetu organisaatioissa ja toimialojen välillä.

 

Generatiivinen tekoäly

 

Generatiivinen tekoäly on saanut maailman liki hurmioon ja syystä. Generatiivisen tekoälyn kyky generoida – eli tuottaa tekstiä, kuvia tai muuta mediaa vastauksena erilaisiin kehotteisiin – on saanut leukoja loksahtamaan ja kulmakarvoja nousemaan myös yrityspuolella.

ChatGPT ja sen hengenheimolaiset todella edustavat suurta evoluutioloikkausta tekoälyn suorituskyvyssä. Näillä malleilla on huomattava sopeutumiskyky ja niiltä tuntuu sujuvan melkein tehtävä kuin tehtävä, erittäin kovalla osumatarkkuudella.

Tech Vision 2023 -raportin mukaan tekoäly tulee syrjäyttämään 40 prosenttia olemassa olevista toimenkuvista – ja jatkossa noin kolmasosa nykyisistä toimenkuvista (30 %) on kollaboratiivisia eli ihminen ja tekoäly tekevät työtä rinta rinnan.

Hallitusten täytyy miettiä yrityksen oma liiketoiminta alusta asti uudella kulmalla: mitä tekoäly tarkoittaa meille juuri nyt? Entä 5-10 vuoden päästä?

 

Sci-Tech

 

Tiede ratkoo isoja kysymyksiä, teknologia puskee innovaatioita – ja kumpikin ruokkii toinen toistaan. Kun yritykset yhdistävät tiede- ja teknologiastrategiansa tutkiakseen suurta tuntematonta, 75 prosenttia haastatelluista johtajista uskoo, että nämä lähentyvät kyvykkyydet voivat auttaa meitä ratkaisemaan kiireellisiä yhteiskunnallisia haasteita.

Tech Vision -raportti nostaa kvanttitietokoneet ja avaruustutkimuksen esimerkeiksi uusista, jännittävistä aloista – tai vaikkapa synteettinen biologia, jonka piirissä simuloidaan kemiallisia reaktioita.

Teknologian sisäänajo – tai omatoiminen kehittäminen – on vaativa rasti lähes joka talossa. Tämä johtuu siitä, että vaikka tehdyt strategiset linjaukset olisivat kuinka viisaita ja oikea-aikaisia, voi organisaatiosta silti puuttua se kriittinen muutoskyky, jolla kurssi korjataan. On hallitusten tehtävä valvoa, että tulevaisuuteen ollaan valmiita myös toteutuksen puolesta.

 

Tekstin laajempi versio julkaistaan Boardview 1/2023 -lehdessä.