Geopolitiikan tilannekuva hallituksen haasteena

DIF-aamiaisella 26.9.2024 keskusteltiin geopolitiikasta, maailmantalouden näkymistä ja kansainvälisen kaupan myllerryksestä BCG:n johdolla.

Tiiviin tietopaketin geopoliittisesta tilanteesta ja näkymistä tarjosivat The Boston Consulting Groupin asiantuntijat, Geneven-toimiston Partner Cristián Rodriguez-Chiffelle sekä Washington DC:n toimiston Expert Consultant Leandro Urbano.

Maailma monimutkaistuu kiihtyvällä tahdilla, mikä mullistaa liiketoimintaa ja toimitusketjuja. Hallitusten haaste on luoda katse tulevaan ja löytää selkeyttä kaoottiselta näyttävästä maailmasta.

Kuluvana megavaalivuotena äänestetään vaaleissa, jotka yhteensä koskettavat noin puolta maailman väestöstä ja noin 60 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Yhdet merkittävimmistä vaaleista ovat edessä, kun Yhdysvaltoihin valitaan uusi presidentti.

Kansainvälinen kauppa ja kilpailutilanne muuttuvat rakenteellisesti ja strategisesti. Vapaakaupan aikakausi on päättynyt, ja markkinaliberalismin tilalle ovat tulleet protektionismi, kauppaliitot ja jopa kauppasota. Ongelmia aiheuttaa myös Kiinan teollisuuden ylituotanto.

Maailmankaupan virrat ovat murroksessa, kun esimerkiksi Kiinan ja länsimaiden välisen kaupan jännitteet jatkuvat. Yksi merkittävimpiä muutoskehityksiä on Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kaupan arvon jyrkkä lasku. Sen sijaan Yhdysvaltojen kauppa naapurimaiden Kanadan ja Meksikon kanssa vahvistuu. Kansainvälisen kaupan murroksen hyötyjiä ovat Kaakkois-Aasian maat, jotka käyvät kauppaa sekä Yhdysvaltojen että Kiinan kanssa.

Euroopan unionin suhde Kiinaan on ristiriitainen. Kauppa Kiinan kanssa jatkuu mutta hidastuu, kun EU hajauttaa kauppasuhteita vähentääkseen riippuvuutta Kiinasta. Sen sijaan EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppa vahvistuu ja EU hakee uusia kauppakumppaneita globaalista etelästä. EU:n talouspolitiikan keskiössä ovat riskienhallinta ja resilienssin rakentaminen.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös Mario Draghin EU:n kilpailukykyä koskevasta raportista, jossa hän ehdottaa jopa 800 miljardin euron vuotuisia lisäinvestointeja Euroopan talouden vahvistamiseksi. Draghi peräänkuuluttaa innovaatioiden ja kasvun kiihdyttämistä, energiahintojen painamista alas sekä varautumista geopoliittisesti epävakaaseen maailmaan, jossa riippuvuuksista muodostuu haavoittuvuuksia ja jossa Eurooppa ei voi enää tukeutua muihin turvallisuutensa takaamiseksi.

Yritykset voivat varautua epävarmaan maailmaan muun muassa hajauttamalla maantieteellisesti toimitusketjujaan sekä panostamalla erityisen paljon riskienhallinnan, kyberturvallisuuden ja geopolitiikan osaamiseen organisaatiossa.

Jatka lukemista:

  • Lue lisää siitä, mitä johtajien tulisi Boston Consulting Groupin mukaan tietää Mario Draghin aiemmin syksyllä julkaisemasta raportista Euroopan kilpailukyvystä täältä >>
  • BCG:n asiantuntijoiden artikkeli Kansainvälisen kaupan tulevaisuus, joka on julkaistu Boardview-lehden numerossa 1/2024

Tilaisuuden esitysmateriaali on DIFin jäsenten ladattavissa jäsensivuilla.