DIF-lounaalla 26.11.2024 keskusteltiin sisäpiiritiedosta ja pörssitiedottamisesta Krogeruksen johdolla.
Tilaisuudessa keskusteltiin sisäpiirituomiosta (KKO:2024:25), jossa korkein oikeus katsoi yhtiön toimitusjohtajan syyllistyneen törkeään sisäpiiritiedon väärinkäyttöön, koska hänellä oli yhtiön osakkeita ostaessaan julkaisematonta, täsmällistä ja olennaisesti yhtiön osakkeen arvoon vaikuttavaa sisäpiiritietoa, jota hän oli käyttänyt hyväkseen hankkiessaan osakkeet.
Krogeruksen asiantuntijat Mårten Knuts, Tom Fagernäs, Paul Raade ja Joel Kanervo kävivät läpi korkeimman oikeuden tuomiota keskustellen samalla tilaisuuden osanottajien kanssa. Olennaista tapauksessa oli, että toimitusjohtaja oli ostanut yhtiön osakkeita varsin merkittävien sopimusneuvottelujen aikana, yhtiöllä ei ollut käynnissä sisäpiirihanketta ja hallitusmateriaaleissa on tuotu ilmi, että kyseiset neuvottelut koskevat ”top diiliä”.
Korkeimman oikeuden päätöksessä ratkaiseva tekijä oli yhtiön tiedonantopolitiikka, jossa linjattiin, että yhtiö tiedottaa pörssitiedotteella yli miljoonan euron arvoisista tilauksista. Tässä tapauksessa tiedonantopolitiikka määritteli tiedon neuvotteluista olennaiseksi, sillä niiden tuloksena syntyi kahdeksan miljoonan arvoinen sopimus. Keskustelussa todettiin, että jälkikäteen arvioiden olisi pitänyt perustaa kyseisiä sopimusneuvotteluja koskeva sisäpiirihanke.
Tilaisuudessa pohdittiin, mitä kyseisestä tapauksesta voidaan oppia. Tiedosta tulee helposti ja varhain riittävän täsmällistä. Täsmällisyyttä arvioidaan ”tosiasiallisen mahdollisuuden” perusteella. Siten esimerkiksi sopimusneuvottelujen tai yrityskaupan lopputuloksen arvailu on erittäin riskialtista, koska tuomioistuimet tarkastelevat asiaa jälkikäteen. Tiedon hallussapito kaupankäynnin aikana riittää osoittamaan tiedon väärinkäytön. Tuomioistuin tarkastelee myös tiedon olennaisuutta jälkeenpäin.
Sijoittajaviestinnässä on syytä olla johdonmukainen ja tiedottamisprosessit on räätälöitävä liiketoiminnan perusteella. Johdon harkinnanvaraiset kaupat ovat riskialttiita, joten johdon osakehankinnassa on syytä käyttää vähemmän riskialttiita tapoja, kuten ennakollisia osto-ohjelmia. Myös sisäisessä tiedonhallinnassa on oltava johdonmukainen – ajattelematon retoriikka tai huolimaton kielenkäyttö voivat kostautua, kun dokumentteja tarkastellaan jälkikäteen.
Tilaisuuden materiaali on DIFin jäsenten ladattavissa ohessa ja jäsensivuilla (edellyttää kirjautumisen).