Johdon palkitsemisen trendit – mikä on muuttunut?

DIF-lounaalla 25.9.2024 keskusteltiin johdon palkitsemisesta Mandatumin johdolla.

Mandatumin johtajat Janne Tiainen ja Marju Simpanen kertoivat palkitsemisen ajankohtaisista teemoista ja trendeistä.

Jo kolmantena vuotena peräkkäin selvä enemmistö toimitusjohtajista on saanut palkankorotuksen. Toinen suuntaus on, että pitkän aikavälin kannustinohjelmien (LTI) allokaatiot ovat kasvussa sekä euromääräisesti että prosentuaalisesti. Lisäksi ESG-mittareiden käyttö sekä lyhyen (STI) että pitkän aikavälin kannustinohjelmissa on selvästi lisääntymässä kaikissa yritysluokissa. Vastuullisuusmittareille myös annetaan entistä isompi painoarvo.

Erilaisia palkitsemisen mittareita on yhä enemmän, sekä STI- että LTI-ohjelmissa. Kehitystä selittää etenkin ESG-mittareiden lisääntyminen. Yleisimmät STI-ohjelmien ESG-mittarit koskevat henkilöstöä, asiakaskokemaa ja ympäristöä. LTI-ohjelmien ESG-mittareista merkittävin paino on ympäristömittareilla, joita seuraavat henkilöstöön liittyvät mittarit ja yleiset ESG-mittarit.

Alustuksen jälkeen oli vuorossa paneelikeskustelu, johon ottivat osaa Kempin hallituksen puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama, Stora Enson henkilöstö- ja viestintäjohtaja Katariina Kravi ja Cargotecin SVP, Human Resources Mikko Pelkonen.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että johdon palkitsemisessa tärkeintä on yksinkertaisuus, johdonmukaisuus, pitkäjänteisyys sekä palkitsemisjärjestelmän yhteys strategiaan. Keskustelua heräsi myös tavoiteasetannan haasteista nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä sekä ESG-mittareiden sopivasta painotuksesta. Todettiin myös, että johdon palkitsemisen tason määrittelyssä tarvitaan usein kansainvälistä vertailua, sillä johtoryhmät ovat kansainvälisiä.

Tilaisuuden päätteeksi DIFin Senior Advisor Petri Castrén piti loppupuheenvuoron.

Tilaisuuden esitysmateriaali on jäsenten ladattavissa ohessa sekä jäsensivuilla (edellyttää kirjautumisen).