Kvanttiteknologian hyödyt liiketoiminnassa

Yli 50 DIFin jäsentä osallistui kvanttiteknologian liiketoiminnallisia hyötyjä ja tulevaisuuden näkymiä kartoittavaan webinaariin torstaina 10.12.2020. Asiantuntijakumppani Accenture Suomen finanssialalla toimiva johtaja Esa Tihilä toivotti osallistujat tervetulleiksi sekä kertoi lyhyesti yhtiön ja DIFin tuoreesta kumppanuudesta.

Jaakko Hyvärinen ja Hassan Naseri

Aiheeseen perehdyttiin Accenturen teknologia-asiantuntijoiden Jaakko Hyvärisen ja Hassan Naserin johdolla. Nykyään on kasvavissa määrin monimutkaisia ongelmia, joita käytössä olevat tietokoneet eivät voi ratkaista siedettävässä ajassa. Ratkaisuihin tarvittava aika kasvaa eksponentiaalisesti, eikä nykyisten prosessorien kehittäminen ole enää taloudellisesti kannattavaa. Hyvärinen havainnollisti tätä esittelemällä transistoriprosessorien nopeuden kehittymistä sekä kehityksen vääjäämätöntä taantumista.

Bittien sijaan kvanttitietokoneet toimii kubittien avulla, mikä tarjoaa niille kaksi ylivoimaista etua: superposition ja lomittumisen (entanglement). Hyvärinen rohkaisi, ettei kvanttifysiikkaa tarvitse säikähtää, sillä nykyään kvanttikoneiden toimivuuden ymmärtämisessä pärjää pelkällä matematiikalla.

Yritystoiminnassa kvanttikoneita voi hyödyntää muun muassa kaikenlaisessa optimoinnissa, logistiikassa, työn osittamisessa ja aikatauluttamisessa sekä simuloinnissa esimerkiksi kemian teollisuudessa. Lisäksi kvanttikoneiden salausmenetelmät ovat käytännössä murtamattomia, mikä kehittää tietoturvaa räjähdysmäisesti.

Naseri esitteli yksityiskohtaisemmin kvanttikoneiden tehokasta hyödynnettävyyttä eri toimialojen tuotantoketjujen optimoinnissa. Vaikka erilaisia vaihtoehtoja olisi miljoonia, ongelman monimutkaisuus ei lisää koneen tarvitsemaa käsittelyaikaa. Tehokkaampien kvanttikoneiden kehitys jatkuu koko ajan, mutta Naseri uskoi niiden tulevan laajempaan yrityskäyttöön jo kuluvan vuosikymmenen aikana.

Hyvärinen puolestaan kartoitti kvanttiteknologiaan perehtyneitä kotimaisia ja pohjoismaisia toimijoita. Suomessa ollaan hyvin kehityksessä mukana. Teknologinen mullistus tulee varmasti tapahtumaan ennen pitkää, joten yritysmaailman edelläkävijöiden joukkoon on erittäin kannattavaa pyrkiä.

Naseri ja Hyvärinen vastailivat myös jäsenten esittämiin chat-kysymyksiin, minkä jälkeen DIFin kommenttipuheenvuoron esitti Esa Korvenmaa. Aiemmin DIFin digitalisaatiosta vastanneena Senior Advisorina toiminut Korvenmaa oli aiheesta erittäin innostunut, sillä hän opiskeli kvanttiperusteita jo 40 vuotta sitten. Korvenmaa kannusti hallituksen jäseniä perehtymään ja panostamaan kvantteihin, jotta nykypäivän ratkaisemattomia ongelmakohtia voitaisiin päästä purkamaan. Hän uskoo, että kvanttiteknologia on huomattavassa yrityskäytössä jo muutamien vuosien päästä, sillä Suomessa on jo nyt lukuisia kvanttiosaajia ja tutkimuslaitoksia.

Lopuksi DIFin pääsihteeri Leena Linnainmaa kiitti osallistujia ja asiantuntijoita mielenkiintoisesta webinaarista sekä kertoi Accenturen ja DIFin kumppanuuden kehittymisestä. Hän odotti myös innolla, että kvanttiaiheesta saadaan lisää tietoa sekä päästään järjestämään demonstraatioiden sävyttämä livetilaisuus, kunhan se vain on mahdollista koronaepidemian helpotettua.

 

Tilaisuuden esitysmateriaali löytyy DIFin jäsensivujen Videotallenteet-sivulta (vaatii kirjautumisen). Esitysmateriaali löytyy kirjautuneille myös tämän artikkelin jälkeen.