Mitä on pääomasijoittajan menestyksen takana?

Jäsenlounaalla 3.9.2018 keskusteltiin johtamisesta ja hallituksen roolista pääomasijoittajien omistamissa yrityksissä.

DIF:n syyskuu käynnistyi jäsenlounaalla Savoyssa 3.9. Lähes satapäinen joukko oli kerääntynyt kuuntelemaan paneelikeskustelua, jossa Hartwall Capitalin toimitusjohtaja Eeva Ahdekivi, pääomasijoitusyhtiö Permiran toinen toimitusjohtaja Kurt Björklund ja Teollisuussijoituksen toimitusjohtaja Jan Sasse keskustelivat siitä, mitä pääomasijoittajien menestyksen takana on. Keskustelun moderaattorina toimi Kimmo Rasila.

Pääomasijoittajan keskittynyt omistus verrattuna pörssiyhtiöiden hajautettuun omistukseen mahdollistaa toisaalta pidemmän tähtäimen suunnittelun mutta myös nopeammat liikkeet tavoitteiden saavuttamiseksi. Pääomasijoittaja myös valitsee sijoituskohteekseen yrityksen, jolla on lähtökohtaisesti hyvä kasvupotentiaali ja tuotto-odotus suhteessa riskeihin. Myös riskien suhteen pääomasijoittaja on kranttu.

”Emme pidä ulkoisista riskeistä. Valitsemme riskit, jotka ovat omissa käsissämme”, sanoi Lontoosta etänä keskusteluun osallistunut Kurt Björklund. Hän luotsaa pääomasijoituksia Permirassa, jonka sijoitusvarallisuus on 33 miljardia euroa.

Hallitustyön kehittäminen -teeman merkeissä keskustelussa nousivat esiin kysymykset hallitustyöstä pääomasijoittajien omistamissa yrityksissä verrattuna pörssiyrityksiin. Pääomasijoittaja rekrytoi hallitukseensa tietyn alan osaajia advisor-tyylisesti ja sitouttaa nämä oman sijoituksen kautta. Hallituksesta on mielellään myös löydyttävä mentoreita tukemaan toimitusjohtajaa.

Jäsenet voivat katsoa videotallenteen tilaisuudesta tämän jutun ohessa (edellyttää kirjautumisen). Tilaisuudessa käytyyn keskusteluun perustuva artikkeli julkaistaan seuraavassa Boardview-lehdessä joulukuussa.