DIF:n perinteeksi muodostunut vierailu Suomen Pankkiin houkutteli 23. tammikuuta hallitusammattilaiset kuulemaan, missä maailman ja Suomen taloudessa mennään ja miltä tuleva näyttää. Tällä kertaa tutustuttiin myös Venäjän talousnäkymiin.
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen tarjosi katsauksen maailman, Euroopan ja Suomen taloustilanteeseen.
Maailmantalous kasvaa nyt ripeästi ja laaja-alaisesti. Euroalueen talous kasvaa kehittyneistä talouksista voimakkaimmin. Kiina on kyennyt avautumaan, ja kasvu on sielläkin jatkunut hitaana mutta vakaana. Iso-Britannian taloutta painavat Brexit-ennusteet.
Teollisuuden näkymistä ja akuutista taloustilanteesta kertova globaali ostopäälliköiden indeksi osoittaa ylöspäin. Samalla työttömyys laskee laajasti. Erikoisen tästä tilanteesta tekee kuitenkin se, että vaikka talous kohenee maailmanlaajuisesti, inflaatio ei ole lähtenyt kiihtymään. Kun inflaatio sakkaa, talouden rattaista puuttuu öljyä, ja pitkällä aikavälillä tilanne on kestämätön.
Euroalueen laaja-alainen kasvu nojaa nyt kulutukseen ja investointeihin. Maiden väliset suuret erot BKT:ssa ovat tasaantuneet. Suhdannenousu tukee työllisyyttä. Poikkeuksellisen korkealla olevat talouden luottamusindikaattorit ennakoivat kasvulle jatkoa. Aikaisempaan kasvukauteen verrattuna palkkakehitys on kuitenkin varsin hidasta.
Suomen taloustilanne näyttää tammikuussa 2018 hyvältä. Luottamusindikaattorit ja työmarkkinaluvut ovat vahvoja. Suomen Pankin omat mallit ennakoivat vahvan kasvun jatkuvan. Tuotanto on kasvussa lähes kaikilla toimialoilla, mutta teollisuuden veto on hiipunut. Ennusteiden mukaan kustannuskilpailukyky kohenee myös tänä vuonna, mikä parantaa viennin ja työllisyyden edellytyksiä.
Poliittinen epävarmuus luo riskejä
Talouden näkymien arviointia vaikeuttaa poliittinen epävarmuus, joka koskee kaikkia mantereita. Yhdysvaltojen polarisoitunut politiikka, Venäjän epäselvä rooli kansainvälisessä yhteisössä, Lähi-idän geopoliittiset riskit ja Turkin kehitys, Pohjois-Korean uhittelu sekä Euroopassa Brexit ja poliittinen epävarmuus ovat kaikki mahdollisia uhkia kasvun tiellä.
Koko maailmaa koskettava uhka on kuitenkin ilmastonmuutos, jonka seuraukset etenkin Afrikassa ja Etelä-Amerikassa voivat olla vakavia.
Venäjän talous kasvaa hitaasti
Venäjän taloudesta kertoi tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen, joka aloitti esityksensä politiikasta. Keväällä järjestettävien presidentinvaalien tuloksena Putin oletettavasti aloittaa neljännen kautensa.
Putinin valtakaudella Venäjän talous on elpynyt. 2000-luvun alun uudistukset auttoivat talouskasvua. Vuodenvaihteessa 2008–2009 alkanut talouskriisi romahdutti öljyn hinnan, minkä johdosta Venäjän talous sukelsi. Talous kääntyi taas kasvuun vuonna 2010, mutta kasvu ei ollut yhtä nopeaa kuin ennen kriisiä. Viimeisin Venäjän talouden notkahdus vuonna 2015 on myös seurausta öljyn hinnan laskusta, mutta siihen vaikutti myös Krimin kriisi.
Nyt Venäjän talous kasvaa, tosin hitaasti. Öljyn hinta on ollut nousussa, mutta kasvua vetää yksityinen kulutus. Vaalien jälkeen odotetaan talouskasvua vauhdittavia uudistuksia, joista yksi todennäköisimmistä on eläkeiän nosto. Öljyn hintakehitys ja verotulojen kasvu voivat kuitenkin heikentää motivaatiota uudistaa.
Vaikka palkat ovat kasvussa, on keskipalkka Venäjällä vaatimaton. Kotitaloudet rahoittavat kulutusta luotoilla. Eläkkeiden ostovoima on laskenut. Yleisössä heräsikin kysymys, miten kansa pysyy Venäjällä rauhallisena. Yksi syy rauhallisuuteen on, että Venäjällä ei ole niin paljon nuoria miehiä kuin esimerkiksi Syyriassa. Ihmiset myös muistavat edelleen 90-luvun huonot ajat.
Keskustelua herättivät myös talouspakotteet ja niiden vaikutus Venäjän talouteen. Sanktioiden vaikutuksen arviointia vaikeuttaa öljyn hinnan luisu, joka on suurin syy Venäjän viime taantumalle.
”Pidemmällä aikavälillä pakotteet hidastavat talouskasvua, mutta vaikutuksen suuruutta on vaikea arvioida”, Korhonen totesi.
Kysymyksiä heräsi myös Venäjän demografisesta tilanteesta, aivovuodosta, sotateollisuuden merkityksestä ja talouden rakenteesta.
Vierailun esitykset ovat jäsenten luettavissa tämän artikkelin yhteydessä (edellyttää kirjautumisen).