Hallitus ja geopolitiikka

DIFin julkaisemista Hyvän hallitustyön kulmakivistä oma suosikkini on aina ollut sen ensimmäinen kohta: ”Hallituksen tehtävänä on edistää yhtiön kestävää arvonluontia pitkällä aikavälillä ja sitä tukevaa kulttuuria.” Sitä täydentää kahdeksas kulmakivi, jossa mainitaan hallituksen ymmärrys toiminta- ja sääntely-ympäristön muutoksista.

Muuttuvassa maailmassa, jossa hallitukset kohtaavat yhä enenevissä määrin lisää regulaatiota ja hautautuvat helposti yksityiskohtiin, on tärkeää muistuttaa tästä yritystoimintaa ohjaavasta perusperiaatteesta, joka juontaa juurensa myös osakeyhtiölain 1 luvun 5 §:n voitontuottamistarkoituksesta.

Toinen suosikkini on viides kulmakivi, josta käy ilmi yksi hallituksen tärkeimmistä tehtävistä: ”Hallitus valmistelee yhtiön strategiaa yhdessä toimivan johdon kanssa, päättää strategiasta sekä seuraa strategian toimeenpanoa ja tavoitteiden saavuttamista.”

Strategian valmistelemisessa on tärkeää ymmärtää toimintaympäristöä ja sen muutoksia syvällisesti ja laajasti. Viimeisen kahden vuoden aikana lähestulkoon jokaisen yhtiön toimintaympäristöön on vaikuttanut varmasti kaikkein eniten maailmanlaajuinen geopolitiikka. Se on vaikuttanut tai vaikuttaa välillisesti tai välittömästi esimerkiksi kysyntään, tarjontaan, toimitusketjuihin, inflaatioon, kaupan rajoituksiin ja jopa yritysten palveluiden saatavuuteen palvelunestohyökkäysten seurauksena.

Voimakkaat muutokset geopolitiikassa ovat aiheuttaneet enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Voimakkaat muutokset geopolitiikassa ovat aiheuttaneet yhteiskunnallista keskustelua mutta ennen kaikkea enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Mitä tapahtuu USA:ssa seuraavan neljän vuoden aikana? Miten Kiina reagoi? Loppuvatko sodat Ukrainassa ja Lähi-idässä? Hyökkääkö Kiina Taiwaniin? Vai loppuvatko sodat Trumpin välittämään diiliin ja jos loppuvat, millä pelinappuloilla?

Miten EU toimii globaaliin vallan triopolissa? Näyttää siltä, että uuden komission yksi tärkeimpiä teemoja on geopolitiikka ja työn alle tulee todennäköisesti esimerkiksi EU:lle vahingollisten riippuvuuksien vähentäminen sekä puolustusteollisuuteen keskittyminen.

Muun muassa näitä kysymyksiä on syytä pohtia hallituksissa, kun yhtiön strategioita käydään läpi ja uudistetaan. Asiantuntijoiden kuuleminen ja geopoliittisten aiheiden käsittely on jo nyt lisääntynyt monissa hallituksissa. Hallituksiin tullaan myös varmasti yhä enemmän nimittämään alaa tuntevia asiantuntijoita. Jos geopolitiikka ei vielä ole ollut hallituksen kelloissa, nyt viimeistään on aika ottaa se osaksi.

Geopolitiikan vaikutukset nähdään usein riskeinä ja uhkina – näin ei välttämättä tarvitse olla. Hallitustyöskentelyssä yhtenä vaihtoehtona olisikin lähestyä asiaa mahdollisuutena ja kääntää geopolitiikan muutokset mahdollisuudeksi luoda lisäarvoa osakkeenomistajille.

DIFin vuoden 2025 ensimmäinen teema on Hallitus ja geopolitiikka. Toivottavasti teemaan keskittyvissä tilaisuuksissa syntyy hyvää keskustelua ja ideoita uusien arvonluontimahdollisuuksien kartoittamiseksi.

 

Teksti on Boardview 2/2024 -lehden ”Puheenjohtajalta”-kirjoitus.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat suosituin
Inline Feedbacks
View all comments