Ketterää sopeutumista

Pandemia ei ole kohdellut yrityksiä tasa-arvoisesti. Siten myös hallitusjäsenten työsarka on kriisin aikana ollut vaihtelevaa. Osa yhtiöistä on tehnyt huipputulosta, mikä näkyy myös hämmästyttävän korkeina arvostustasoina pörssikursseissa. Matkailu- ja ravitsemuspalvelut ovat kärsineet sitäkin enemmän.

Hallitusjäsenten pandemiakokemukset lienevät kovin erilaisia toimialasta riippuen. Yritykset ovat jakautuneet jyviin ja akanoihin senkin mukaan, miten ketterästi hallitus ja toimiva johto ovat kyenneet mukautumaan kriisiin. Monet ovat löytäneet uusia toimintatapoja, asiakkaita, myyntikanavia ja tuotteita. Ehkäpä seuraavassa hallitustyön arvioinnissa voisi selvittää, miten ketterästi johto on toiminut poikkeustilanteessa.

Toimialasta riippumatta teknologian käytössä perää pitäneet yritykset ovat saattaneet pandemian seurauksena pudota kelkasta lopullisesti, kun taas osa on tehnyt huiman digiloikan. Kumpaan joukkoon oma organisaatio kuuluu, siinäpä hallitusjäsenillä peiliin katsomisen paikka!

Hallitustyön arvioinnissa voisi selvittää, miten ketterästi johto on toiminut poikkeustilanteessa.

Skenaariosuunnittelu lienee nyt vakiinnuttanut asemansa. Pandemia on opettanut tekemään eri skenaarioista entistä hurjempia oletuksia. Riskienhallinnan painoarvo hallitusagendalla lienee nyt ja jatkossa selvästi suurempi.

Vastuullisuus on jatkossa entistäkin vahvemmin hallituksen agendalla. Pandemia paljasti hankintaketjujen haavoittuvuuden, ja Euroopan komissio on antamassa ehdotusta hankintaketjujen avoimuudesta ja vastuullisuudesta osana kestävän hallinnoinnin hanketta (Sustainable Corporate Governance). Pk-yritysten ei kannata torkkua, sillä suuret yhtiöt kohdistavat uudet vaatimukset alihankkijoihinsa. EU:n vastuullisuushanke koskee myös sidosryhmien osallistamista hallinnointiin, hallituskokoonpanoja ja palkitsemista.

DIF vaikuttaa EU-hankkeeseen suoraan ja kattojärjestönsä ecoDan kautta, jotta välttäisimme kankeaa sääntelyä, kun yritykset ovat jo markkinaehtoisesti muuttamassa toimintaansa ilmastonmuutoksen, muiden vastuullisuusasioiden ja digitalisaation sekä sijoittajien vaatimusten vuoksi.

DIFin alkuvuoden teemat riskit ja kasvu ovat olleet varsin osuvia kriisin keskellä. Perinteiseen tapaan lehden sisältö on rakennettu näiden teemojen ympärille. Lisäksi esitellään hallituksen puheenjohtajia koskevan jäsenkyselyn tulokset, jotka eivät kaikilta osin ole mairittelevia. Nöyrä suhtautuminen tuloksiin voi nostaa hallitustyön seuraavalle tasolle, ja huippujohtajataustaisillakin voi olla kehittämisen varaa.

Toivotan Boardview-lehden lukijoille rentouttavaa kesää – ehkä saatte myös ammennettua lehdestä tietoa ja ideoita hallitustyöhön!

Helsingissä toukokuussa 2021
Leena Linnainmaa
päätoimittaja

Kirjoitus on Boardview 1/2021 -lehden pääkirjoitus.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat suosituin
Inline Feedbacks
View all comments