Koronakriisin vaikutukset palkitsemiseen ovat dramaattisia

Koronakriisin vaikutukset niin johdon kuin muun henkilöstön palkitsemiseen ovat dramaattisia. Kiinteät palkat leikkautuvat irtisanomisten, lomautusten ja palkanalennusten kautta merkittävällä osalla työvoimaa tämän vuoden aikana. Suoritus- ja tulossidonnaisten palkkioiden osalta toivo on pitkälti jo menetetty. Kuinka monessa yhtiössä voidaan ja halutaan maksaa bonareita tai osakepalkkioita, jos tulos sukeltaa tai päädytään konkurssin partaalle? Ei monessa.

Arvostava johtaminen, hyvä tiimityö ja positiivinen palaute ovat tekijöitä, jotka kannustavat onnistumaan ja venymään.

Onneksi raha ei ratkaise kaikkea.

Kriisin keskellä ei-rahallinen palkitseminen korostuu

Lukuisissa organisaatioissa on ponnisteltu viimeiset viikot erittäin rajusti taistelussa koronaa vastaan. Yllätettyinä, selkä seinää vasten ahdistettuna.

Hyvä johtaminen ja palkitseminen nousevat kriisitilanteissa arvoon arvaamattomaan. Palkitseminen ei ole vain rahaa, ja kriiseissä ei-rahalliset palkitsemisen elementit nousevat arvoon arvaamattomaan. Työn sisältö, merkittävyys ja vaikuttavuus luovat perustan motivaatiolle ja tekemiselle. Arvostava johtaminen, hyvä tiimityö ja positiivinen palaute ovat tekijöitä, jotka kannustavat onnistumaan ja venymään.

Älä unohda palkitsemista, vaan kannusta ja palkitse nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Missä ovat suomalaisten yritysten ulostulot johdon palkitsemisesta?

Moni meistä on tehnyt ja tulee tekemään seuraavien viikkojen aikana enemmän töitä kuin koskaan ennen. Johtotehtäviin liitetty ”24/7”-tavoitettavuus on saanut aivan uuden ulottuvuuden kriisin myötä. Töitä tehdään ympäripyöreitä päiviä, mutta palkka ei nouse ja rahapalkkiot on menetetty. Tällainen yhtälö voi toimia vain todellisen kriisin tapahtuessa.

Kuulemani mukaan monessa suomalaisessa yrityksessä johtokin on jo leikannut palkkojaan kriisin seurauksena. Miksi tästä ei viestitä paremmin, kuten yritykset rajanaapurissamme tekevät? Esimerkiksi ABB, Sandvik ja Scandic Hotels ovat ilmoittaneet julkisesti ylimmän johdon palkkojen väliaikaisista leikkauksista osana kustannussäästöohjelmia. Electrolux ja SKF ovat peruneet pitkän aikavälin ohjelmat vuodelle 2020 ja Nordic Entertainment Group lyhyen aikavälin ohjelman. Vastaavia toimenpiteitä tehdään toki myös muissa maissa.

Missä ovat suomalaisten yritysten ulostulot ylimmän johdon palkitsemisesta kriisin keskellä? Hiljaa ei kannata olla.

 

Strateginen palkitseminen -aineisto on päivitetty DIF-tietopankkiin (vaatii kirjautumisen).

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat suosituin
Inline Feedbacks
View all comments