Lukusuosituksia kevätaurinkoon: Neuvottelutaitoja ja optimismia

Tulevaisuuden työtä, työntekijöitä ja johtamista pohdiskellessa ei voi olla aistimatta tietynlaista draamaa ja akuuttia tarvetta etenkin muutoksen vauhdin ymmärtämiseksi. Paljon on kirjoitettu siitä, ovatko tulevaisuuden johtajat ja työntekijät robotteja vai algoritmejä. Esittelen alla kevään lukusuositukset hallituksen jäsenille.

Olkoon meneillään sitten kolmas, neljäs tai viides teollinen vallankumous, niin kyllä esimerkiksi tämän tammikuun Davos World Economic Forumin osallistujat enemmän kuin koskaan pohtivat tulevaisuuden työtä ja työntekijöitä. Davosin teemaksikin vaihtui aika viime metreillä Responsive and Responsible Leadership. Tulikuuman geopoliittisen keskustelun läpi paistoi selvemmin kuin koskaan viisi kriittistä globaalia haastetta – strengthening global collaboration, revitalizing economic growth, reforming capitalism, preparing for the Fourth Industrial Revolution, and restoring a sense of shared identity.

Mielenkiintoinen dimensio keskustelussa on teknologian rooli. Monet pelkäävät, että ihmiset (sekä johtajat että työntekijät) eivät löydä itseään ”uusikaulus”-töistä perinteisten valko- ja sinikaulus töiden muuttuessa tai jopa kokonaan hävitessä. Pelko on, että eriarvoisuus lisääntyy ja teknologioiden hyödyntäminen hidastuu tämän takia. All the new technologies have one side that can be negatively destructive and one side that can be extremely positive, sanoo Helle Thorning-Schmidt, Save the Children Internationalin toimitusjohtaja.

Itselleen ei pidä olla liian ankara, mutta nyt jos koskaan tulee itseltään vaatia uudelleen ja uuden oppimisen asennetta. Myös poisoppimisen taitoa tarvitaan. ”New Normal” -maailmasta on huomattavasti helpompi löytää itsensä, jos yrittää asennoitua siihen rohkeasti, optimistisesti ja uteliaasti. Diginatiiviksi ei tarvitse ryhtyä yliyön, mutta suosittelen kokeilemaan vaikka seuraavan lomamatkan suunnittelua VR-lasien läpi VirtualTraveller appin avulla tai keittiöremontin suunnittelua IKEA Home Plannerin avulla. Aika hauskaa on myös mennä mukaan Kaikki vastaan 1 TV-ohjelmaan lataamalla app ja aidosti osallistumalla kotipelaajana.

Kirjojen lukeminen toimii aina. Äskettäin lukemieni kirjojen listalta on helppo löytää muutama erityisesti ajatuksia herättävä ja arjessa käyttökelpoinen teos. Toivotan energisoivia ja inspiroivia lukuhetkiä.

Stanley McChrystal: Team of Teams – New Rules of Engagement for a Complex World

Stanley McChrystal on entinen Yhdysvaltain armeijan neljän tähden kenraali, Afganistanin operaation ylin komentaja ja yksi yritysmaailman epäkonventionaalisimpia vaikuttajia. McChrystalin kehittämä avoin, päätöksenteon tiimeille ja tekijöille keskittävä toimintamalli mahdollisti Yhdysvaltain armeijan tehokkaan reagoinnin terroristijärjestöjen jatkuvasti muuttuviin strategioihin.

Sittemmin samaa, äärimmäisen kompleksissa sotilasorganisaatiossa kehitettyä mallia on sovitettu korvaamaan perinteistä top down -organisaatiomallia myös yritysmaailmassa. Malli mahdollistaa reagoinnin jatkuvasti muuttuvassa ja kiihtyvällä tahdilla kehittyvässä ympäristössä. McChrystal vieraili Reaktorin seminaarissa Helsingissä helmikuussa.

Thomas Friedman: Thank You for Being Late – An Optimist Guide to Thriving in the Age of Accelerations

Thomas Friedman on onnistunut jo usealla kirjalla kiteyttämään juuri sen hetken polttavimman haasteen. Tämän kirjan 450 sivuun on ”tiivistetty” päällekkäin vyöryvät voimat (Mooren lakiMoore’s Law, globalisaatioThe Market ja ilmastoMother Nature ) optimismista luopumatta. Ainutlaatuista Friedmanille on hänen kykynsä paketoida hyvät kysymykset ja erinomaiset vastaukset samaan kirjaan.

Chris Voss: Never Split the Difference  Negotiating As If Your Life Depended On It

Elämä on yhtä neuvottelua, jonka ymmärtää hyvin, kun ryhtyy soveltamaan tämän kirjan varsin yksinkertaisia oppeja käytännössä. Chris Voss kirjoittaa tämän kirjan FBI:n panttivankineuvottelijan kokemuksella.

Karla Nieminen; Olet hyvä tyyppi – Opas sujuviin ihmissuhteisiin

Tutustu, ystävysty ja elä täysillä. Hyvien ihmissuhteiden vaikutus onnellisuuteen on huikea. Kun keskustelu sujuu kotona, töissä ja vapaalla, voit elää elämääsi pääroolissa. Olet hyvä tyyppi, ja sinulle on oma hauska porukkasi.

Kirja kertoo käytännöllisesti, miten kehität itsevarmuuttasi karaoken avulla, avaat keskustelun yksinkertaisesti ja aloitat tutustumisen viestillä. Kukaan ei ole näissä taidoissa liian hyvä. Jos olet ilman ystäviä tai työelämän verkostoja, niin tämä kirja voi muuttaa elämäsi. Jos olet tyytyväinen sosiaaliseen elämääsi ja innokas oppimaan, löydät varmasti kirjasta monta ihmissuhteitasi parantavaa oivallusta. Liikuttavan sympaattinen kirja.

 

Matti Copeland