Haastattelussa Kari Kauniskangas: Puheenjohtaja luo selkeyttä yhtiöön

 

Ahlström Capitalin, Terveystalon ja Vehon hallituksen puheenjohtaja Kari Kauniskangas vertaa hallituksen puheenjohtajan roolia kapellimestarin rooliin.

Hallitus on saatava toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla ja näin luomaan mahdollisimman paljon lisäarvoa omistajille.

 

– Puheenjohtajan tehtävä on rakentaa selkeyttä yhtiöön ja katsoa, että niin hallitus kuin johtokin tietävät, minne ollaan menossa, miten sinne päästään, millä keinoilla ja miltä siellä näyttää. Yhdessä omistajien kanssa hän varmistaa hallituksen kokoonpanon dynamiikan toimivuuden, Kauniskangas sanoo.

Hallituksessa joudutaan tekemään ikäviäkin päätöksiä, mutta pahoissa paikoissa hallituksen puheenjohtajan tulee tukea toimitusjohtajaa. Kauniskankaan mukaan toimitusjohtajat kertovat kyllä avoimesti miten yrityksellä menee, jo silloin kun markkinat alkavat kääntyä vastatuuleen.

 

 

Hallitukselle ei standardimallia

 

Kauniskankaan mukaan hyvässä hallituksessa on kompetensseiltaan, taustoiltaan ja kokemukseltaan erilaisia ihmisiä. Esimerkiksi Terveystalossa varmistetaan, että jäsenillä on vahvaa kokemusta muun muassa yritysjärjestelyistä, taloudesta ja lääketieteellisestä osaamisesta.

Kauniskangas arvostaa erilaisia kulttuuritaustoja. Jäsenten laaja kontaktipinta auttaa kokonaiskuvan hahmottamisessa. Niin Terveystalossa kuin Vehossakin hän on varmistanut, että hallituksessa on mukana myös ei-suomalaisia.

– Terveystalon kaltaisessa yrityksessä Covid-epidemian iskiessä kokonaiskuvan hahmottaminen oli äärimmäisen tärkeää. Dialogi ja ratkaisujen etsiminen toimitusjohtajan, johtoryhmän ja lääketieteellisten asiantuntijoiden kesken oli jatkuvaa.

 

Diversiteettiä tarvitaan

 

Kauniskangas painottaa, että diversiteetti ei saa syrjäyttää toimialaosaamista, mutta toisaalta pelkästään toimialaan keskittyvä kokemus ei ole kantava tie. Työskentelyyn on hyvä etsiä parhaita mahdollisia toimintamalleja oman toimialan ulkopuolelta.

–  Puheenjohtaja pitää hallituksen jäseniin yhteyttä virallisten kokousten välilläkin. Hänellä voi olla muita aikaisemmin tietoa, mitä yrityksessä on tapahtumassa, ja on korrektia kertoa siitä muille, Kauniskangas linjaa.

Useimmissa yhtiössä, joissa Kauniskangas on mukana, perusteellinen ulkopuolisten konsulttien suorittama arviointi tehdään joka kolmas tai neljäs vuosi. Niin hallituksen jäsenet kuin toimitus- ja talousjohtajakin haastatellaan.

– Konsultin tekemä haastattelukierros antaa aidon ja rehellisen näkemyksen hallituksen ja puheenjohtajan toiminnasta. Pointti on haastatteluja seuraava keskustelu siitä, miten hallituksen toimintaa voidaan parantaa – ei hallituksen arviointi sinänsä.

 

Ankkuriomistajien ääni kuuluu

 

Osakkeenomistajien aktiivisuus hallituksen suuntaan vaihtelee. Kauniskankaan mukaan perheyrityksissä perheen ääni varmasti kuuluu, kuten pitääkin. Sama pätee, jos listatussa yrityksessä on vahvoja ankkuriomistajia.

– Puheenjohtaja onkin hyvä ymmärtää mitä suurimmat osakkeenomistajat ajattelevat. Hallitus puolestaan edustaa kaikkia osakkeenomistajia ja pitää huolta näiden eduista, Kauniskangas sanoo.

 

 

Haastattelun laajempi versio on julkaistu Boardview 2/2022 -lehdessä.

Teksti: Matti Valli