Usein väitetään, että liiketoimintaympäristön muutoksia on vaikea hahmottaa ja ennakoida. Turhaa marinaa. Paljon vaikeampaa on reagoida menestyksekkäästi liiketoimintaympäristön ilmeisiin muutoksiin.
Monet megatrendit ovat tiedossamme. Kuka ei olisi kuullut esimerkiksi seuraavista: digitaalisuus, pilvipalvelut, ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen, kaupungistuminen, globalisoituminen.
Yrityksen menestyksen kannalta olennaista on, kuinka yritys osaa havaita kilpailun, teknologian tai asiakastarpeiden muutosten signaaleita ja ryhtyä tarpeellisiin uudistustoimiin. Liiketoimintamallin uusiminen tai uuteen merkittävään businekseen panostaminen vaatii yhtiön johdolta ja hallitukselta yrityksen ansaintalogiikan ja asiakkaiden odotusten syvällistä ymmärtämistä.
Koska tulevaa ei voi tietää varmasti, yritysten tulee varautua vaihtoehtoisiin kehityspolkuihin. On rohjettava samanaikaisesti kokeilla erilaisia liiketoimintamalleja, panostaa reippaasti hyviksi osoittautuviin ja lopettaa huonot. Hallituksen on haastettava mennyttä, reagoitava liian hitaasti eteneviin muutosprosesseihin, kuunneltava ja keskusteltava – sekä annettava johdolle valtuudet toimia.
Useissa busineksissa markkinamuutokset tulevat vuosien saatossa, asteittain. Silti muutokset yllättävät, etenkin jos toimialan murros osuu laskusuhdanteeseen, josta saadaan helposti syy ja selitys yrityksen heikkoon menestykseen. Joissain busineksissa kellotaajuus tikittää vinhemmin, mutta silloinkin muutostarve tai jopa muutoksen suunta saatetaan arvioida väärin.
Yritysten ansaintakyky voi romahtaa kilpailijan kustannustehokkaamman rakenteen tai kokonaan uuden teknologisen sovellutuksen, tuotteen takia. Sellaiset haasteet eivät korjaudu edes noususuhdanteen joskus koittaessa.
Rohkeus, tyhmät kysymykset, näkemyksellisyys yhdistettynä analyyttisyyteen, helppojen ratkaisujen hylkääminen ja kipeiden päätöksien lykkäämisen turmiollisuuden tunnustaminen – siinä työkaluja hyvään hallitustyöhön. Toimialadynamiikan muuttumiseen havahtuminen ei tapahdu hymistellen eikä konsensusta hakien. Hallituksilta se edellyttää jäsenten keskinäistä arvostusta ja epäilevien tuomaiden kuuntelemista. Toimialan murroksessa – jos missä – johto tarvitsee hallituksen rohkaisua syvällisiin uudistuksiin. Vahva tase ja ainakin kohtuullisessa kunnossa oleva kannattavuus auttavat.
Hallitustyössä tarvitaan toki myös tietoa: oman alan megatrendeistä, kilpailijoiden menestyksestä, markkinoiden uusista tuotteista, asiakkaiden arvostuksista ja mieltymyksistä, yrityksen toiminnan ja kilpailukyvyn todellisesta tasosta.
Tässä lehdessä vuoden ensimmäisen neljänneksen teeman mukaisesti pohdimme hallituksen roolia liiketoimintaympäristön ennakoinnissa. Hyvä hallitus voi tuottaa lisäarvoa haastamalla yrityksessä vallalla olevat perususkomukset. On katsottava vuosien päähän mutta toimittava toimialan murroksen vaatimalla tavalla tänään.
Hyvän hallitustyön kautta autamme yrityksiämme kääntämään liiketoimintaympäristön muutokset uudeksi menestykseksi.
Julkaistaan Boardview-lehden numerossa 1/2014, joka ilmestyy 27.3.2014