Varman Markus Aho: Vastuullinen sijoittaja välttää riskit

Vastuullisuuteen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia arvioidaan Varmassa samalla tavalla kuin muitakin sijoitustoiminnan riskejä ja mahdollisuuksia. Pelkästään vastuullisuuden pohjalta ei sijoituspäätöksiä kuitenkaan tehdä, vaan myös muiden sijoituskriteereiden tulee täyttyä.

”Vastuullisuudesta on kymmenessä vuodessa tullut kiinteä osa Varman sijoitusstrategiaa. Meillä on perusteltu näkemys maailman kehityksen suunnasta, kuten ilmastomuutoksesta, ja näkemys siitä, miten siihen voidaan vaikuttaa. Kun sijoitamme tämän näkemyksen mukaisesti, minimoimme riskit ja parannamme tuottoja”, työeläkeyhtiö Varman sijoitusjohtaja Markus Aho sanoo.

Nämä kymmenisen vuotta sitten tehdyt linjaukset ovat Varmassa pysyneet muuttumattomina. Enää ei keskustella siitä, että menetetäänkö kenties joitakin tuottoja, jos toimitaan vastuullisesti.

”Mitä paremmin ilmastomuutos on huomioitu ja mitä paremmin on huomioitu ne toimet, joita globaalisti on tehty sen estämiseksi, sitä vähäriskisempiä ja tuottavampia sijoitukset ovat pitkällä aikavälillä”, Aho toteaa.

Sama pätee sosiaaliseen vastuullisuuteen, kuten ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja lapsityövoiman käytön estämiseen. Ajan kanssa turvaavampia ovat sijoitukset, joissa näitä ongelmia ei ole todettu. Samoin hyvin hallinnoidut ja avoimesti itsestään kertovat yhtiöt ovat varmasti tuottavampia ja turvaavampia tulevaisuudessa kuin huonosti hallinnoidut.

Kaikkien hallituksen jäsenten on ymmärrettävä vastuullisuutta

Aho on mukana Mandatumin hallituksessa ja Varman nimittämänä jäsenenä kuuden pörssiyhtiön nimitystoimikunnassa. Hän painottaa, että nimitystoimikuntien rooli on keskeinen arvioitaessa tulevien hallitusten jäsenten vastuullisuusosaamista.

Hallitustason vastuullisuusosaaminen on laajaa ymmärrystä siitä, miten vastuullisuus sekä kestävyysseikat ovat kytköksissä yrityksen strategiaan sekä siitä, mitä mahdollisuuksia ja riskejä vastuullisuus merkitsee kyseiselle liiketoiminnalle.

”Näkemys ehdokkaan vastuullisuusajattelusta syntyy keskustelujen kautta. Se on kvalitatiivinen arvio siitä, onko ehdokkaalla asiaan liittyvää ymmärrystä. Mielestämme kaikilla hallituksen jäsenillä tulee olla näkemys ja ymmärrys paitsi kyseisen yrityksen vastuullisuusstrategiasta myös koko toimialalle keskeisistä vastuullisuusasioista”, Aho linjaa.

”Hallituksen jäsenillä on toki erilaisia osaamisvahvuuksia ja eräillä jopa vastuullisuuteen liittyviä erityisvahvuuksia. Emme kuitenkaan ajattele niin, että hallituksessa täytyisi olla yksi vastuullisuusosaaja, vaan tätä osaamista ja ymmärrytystä tarvitaan laajasti kaikilta hallituksen jäseniltä.”

Sijoittaja toivoo raportointiin konkretiaa

Vastuullisen sijoittamisen tilanne on Ahon mukaansa parempi kuin koskaan.

”Vastuullisuuden ympäriltä on poistunut turhaa hypeä ja yliampuvia markkinaviestejä näkyy vähemmän, mikä on pelkästään hyvä asia. Nyt tehdään aikaisempaa enemmän konkreettista työtä. Sijoittajana arvostamme konkreettista raportointia konkreettisista asioista, mutta toki yritysten kyvyissä raportoida ja viestiä on selviä eroja”, Aho sanoo.

Markkinatilanne on vaikeutunut, mutta Ahon mukaan vastuullinen sijoittaminen ei ole tullut vaikeammaksi. Hänen mukaansa vastuullisuuteen pohjautuvan kilpailuedun saavuttaminen kuitenkin vaikeutuu tulevaisuudessa, koska asiaa koskevaa raportointia standardisoidaan ja monet vastuullisuusasiat tulevat pakollisiksi sääntelyn kautta.

 

Tämä on tiivistetty versio haastattelusta, joka on julkaistu Boardview-lehden numerossa 1/2024.

Teksti: Matti Valli
Kuva:
Varma
Kuvitus: iStock