DIF lausui jälleen kiintiödirektiivin voimaansaattamisesta

DIF on 18.9.2024 antanut lausunnon eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle niin sanotun kiintiödirektiivin kansallisesta voimaansaattamisesta (HE 60/2024).

DIF pitää hallituksen esitystä HE 60/2024 pääosin onnistuneena, vaikka Suomessa pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolijakauma on saatu kansainvälisessä vertailussa varsin tasapuoliseksi pörssiyhtiöiden hallinnointikoodin eli elinkeinoelämän itsesääntelyn avulla.

Lausunnossa myös huomautetaan, että hallituspaikkojen sukupuolikiintiöillä ei poisteta työelämän tasa-arvo-ongelmia. Naisten määrällä hallituksessa ei ole korrelaatiota naisten osuuteen johtoryhmässä, minkä Keskuskauppakamarin selvitykset ovat osoittaneet.

Lisäksi DIF toteaa lausunnossaan, että direktiivi ja sen perusteella säädettävä laki johtavat myös tilanteisiin, joissa hallitukseen ei voida valita pätevintä henkilöä, jos hän ei ole sitä sukupuolta, jota kiintiösääntely kyseisessä tilanteessa edellyttää. Joissakin yhtiöissä päädytään suurentamaan hallituskokoa, jotta direktiivin vaatimukset sukupuolijakaumasta olisivat käytännössä helpommin toteuttavissa.

Lausunnossa huomautetaan lisäksi 6 artiklan, OYL 6 luvun 9 b §:n ja sen perustelujen välisestä epäjohdonmukaisuudesta. Valiokunnan mietinnössä on täten syytä huomioida pykälätekstin, perustelujen ja direktiivitekstin epäjohdonmukaisuus.

Lue koko lausunto.