Ajankohtaista keskustelua yrityskauppamarkkinasta

Vuoden ensimmäisen, OP Yrityspankin 13.1. järjestämän jäsentapahtuman aiheena oli yrityskaupparahoitus. Laura Hakamies taustoitti, miltä yrityskauppamarkkina näyttää Suomen näkökulmasta. Tämän jälkeen aiheesta keskustelivat OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemen johdolla DIFin jäsen ja pitkäaikainen Cityconin CFO Eero Sihvonen, Sanoman rahoitusjohtaja Sirpa Louhevirta sekä Ahlström Capitalin toimitusjohtaja Lasse Heinonen. Loppusanat lausui DIFin Senior Advisor Timo Leino.

 

Rahoitusta on edelleen hyvin saatavilla mutta ei samaan hintaan kuin aiemmin

 

Vaikka maailmanlaajuisesti heikko rahoituksen saatavuus hiljensi yrityskauppoja syksyllä, vuosi 2002 oli kokonaisuudessaan hyvä. 

Suomessa yritysjärjestelyjen määrä on edelleen tasaista. Pandemian jälkeistä järjestelyjen piikkiä ei syntynyt samalla tavalla kuin monissa muissa maissa. Tämä johtuu sekä rakenteellisista eroista (Suomessa perinteisesti pankkikeskeinen rahoitus) sekä siitä, että täällä ei ollut samanlaista ”buumivuotta 2021″ kuin maailmalla.

Rahoituksen saatavuus on Suomessa vahvaa. Yrityslainananto kasvoi Suomessa sodan käynnistyttyä, ja käynnissä olevia rahoitushankkeita jatkettiin normaaliin tapaan. Osa kasvusta liittyi energiamarkkinan heiluntaan.

Rahoituksen kokonaiskustannusten nousu on ollut nopeaa syksyn 2022 aikana, ja vakuuksien merkitys on kasvanut. Pankkien varainhankinnan kustannus on noussut maaliskuun jälkeen, mikä on vaikuttanut marginaaleihin.

Viime vuosina pankeille on asetettu merkittävä määrä uutta noudatettavaa sääntelyä sekä IFRS9:n että lukuisten EBA-ohjeiden voimaantulon kautta. Näiden vaateiden hoitaminen aiheuttaa merkittävän operationaalisen kuormituksen toimialalle.

 

     

 

Räntää tulee ja loskaista on, kesä kuitenkin tulossa

 

Alustuksen jälkeen panelistit keskustelivat yrityskaupoista. Sihvosen mukaan kiinteistö- ja rakennussektori on kärsinyt tilanteesta, ja Suomessa tunnelmat ovat apeat. Vaikka kiinteistöjen hinnat eivät ole nyt korkealla, voi myynti houkutella likviditeetin lisäämiseksi. Kun korkotasoa vertaa pidempään historiaan, se ei ole korkea. Vaikka kuluttajien ostovoima ja -halu ovat pienentyneet, osalla kiinteistöpuolen sektoreista menee kuitenkin hyvin.

Lehtinen puolestaan totesi, että pienessä taantumassa eli laantumassa ollaan, mutta kesä tulee jossain vaiheessa. Vaikka rahoitusta on saatavilla, hintataso on tietysti eri kuin aiemmin.

 

Näkyvyys huono – vaaditaan enemmän kuin harkintaa yritysostoissa

 

Kaikki panelistit korostivat, että tällä hetkellä on ostajan markkinat. Nyt on sellaisia kohteita saatavilla, mitä ei ole ollut aiemmin ja mikä avaa pitkäjänteiselle, vahvan taseen omaavalle yhtiölle ostomahdollisuuksia. Suomessa lähtökohtaisesti yhtiöiden taseet vahvoja ja maksuvalmius hyvä. Kun markkinoilla on turbulenssia, näillä on iso merkitys. Markkinatilanne antaa myös mahdollisuuden tarkastella uusia rahoituskanavia.

Louhevirran mukaan ostajat ja myyjät ovat nyt kauempana toisistaan kuin aiemmin. Inflaatio, rahoituksen hinnannousu, toimitusketjuhaasteet, pakotteiden vaikutukset ja regulaatiomuutokset aiheuttavat sen, että yritysostoissa tarvitaan enemmän kuin harkintaa. Hitausmomentti on tullut kaikkeen.

 

Rahoitus varmistettava etukäteen, numerot ja skenaariot paperilla ja maalaisjärki mukana

 

Lopuksi panelistit saivat kertoa parhaita oppejaan.

Louhevirta korosti omien, hyvien pankkien merkitystä ja ymmärrystä siitä, että numerot ovat tärkeitä, myös pankeille. On annettava numeroita, joissa pysyy, ja pystyttävä perustelemaan ne. Kun on kyky ja halu tehdä järjestelyjä, asiat etenevät yleensä nopeasti, ja rahoitus pitää pystyä näyttämään.

Heinonen puolestaan nosti esille jatkuvan oppimisen ja ymmärryksen rakentamisen merkityksen. Tässä tärkeitä ovat liiketoimintasuunnitelma ja erilaiset skenaariot ja herkistelyt.

Sihvonen peräänkuulutti uhkien huomioimista riittävällä vakavuudella ja maalaisjärkeä ostovimmassa. Parhaat kohteet ovat edelleen kalliita, ja sille on syynsä, miksi jokin kohde on kallis. Rahoitus on varmistettava etukäteen ennen kuin lähdetään itse prosessiin.

 

     

 

Vastuullisuus näkyy yrityskaupoissa

 

Paneelissa sivuttiin myös teemoja, kuten Suomen velkaantuminen, maariski, geopolitiikka, ESG, megatrendit ja sertifioinnit. Vastuullisuuden todettiin näkyvän yrityskaupoissa valuaatiossa ja hinnassakin. Se ei välttämättä synnytä kauppaa, mutta on mukana DD-tarkastelussa (due diligence) ja osana riskianalyysia. Esitettiin myös pankkiirinäkökulma maailmalta, jossa kohteita voidaan valita vahvistamaan yhtiön omaa vastuullisuusstatusta. 

 

Yritykselle on tärkeää ennakoitava rahoitusympäristö

 

Loppusanat lausui DIFin Senior Advisor Timo Leino. Hän peräänkuulutti, että yritykselle on tärkeää, että toimitaan ennakoitavassa rahoitusympäristössä.

 

     

 

Tilaisuuden esitysmateriaali sekä tallenne ovat DIFin jäsenten katsottavissa ohessa. Pääsy materiaaliin edellyttää kirjautumisen.