DIF sparrasi kasvuyrittäjiä Slushissa

DIF:n jäsenet ja kasvuyrittäjät istuivat pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan hallitustyöstä ja sen merkityksestä yrityksen kasvupolulla.

Vuoden 2017 Slushin yhtenä oheistapahtumana järjestettiin Founders’ Day, jossa startup-yritysten perustajat kokoontuivat keskustelemaan kokemuksistaan ja oppimaan toisiltaan. DIF osallistui tilaisuuteen yhtenä kumppanina, joka fasilitoi keskustelua omassa pyöreässä pöydässään ja tarjosi vapaamuotoista pikamentorointia.

Loppuunmyytyyn tapahtumaan keskiviikkona 29.11. Helsingin Apollo-klubille saapui 500 kasvutyritysten perustajaa. DIF:n puolesta keskustelua ohjasivat ja mentorointikilinikkaa pitivät jäsenet Kimmo Rasila, Leena Saarinen, Pentti Heikkinen ja Juha Pinomaa.

”Yritämme vakuuttaa yritysten perustajat siitä, että hallitustyö on otettava mukaan alusta alkaen, jotta governance on kunnossa, kun rahoittajat astuvat mukaan kuvioon”, Rasila kertoo.

”Alussa olisi hyvä olla vähintään advisory board”, Pinomaa lisää.

Ulkopuolisen tuen ja avun tarve riippuu tietenkin yrityksen kehitysvaiheesta. Kokeneiden hallitusammattilaisten tuki alkumetreistä lähtien voi auttaa välttämään kompastuskivet yrityksen kasvupolulla. Hallituksen tai advisorin roolia ja sen tuomia mahdollisuuksia ei kuitenkaan aina ymmärretä.

”Jokaisella DIF:n jäsenellä pitäisi olla startup-yrittäjä mentoroitavana.”

”Konkari voi toimia tukena ja turvana, olkapäänä, sparraajana, valmentajana, henkilönä, jolle voi soittaa. Lisäksi hän tuo aina mukanaan omat verkostonsa, joiden avulla yritykselle voi aueta ovia”, Rasila selittää.

Hallitusammattilaiselle tai advisorille tällainen mentorointisuhde voi merkitä sukupolvien välistä kohtaamista, jossa molemmat oppivat. Siinä voi päästä seuraamaan läheltä uuden innovaation kehitystä ja oppia, miten startup-yrittäjä ajattelee.

”Jokaisella DIF:n jäsenellä pitäisi olla startup-yrittäjä mentoroitavana”, Rasila sanoo.

Rasila ja Heikkinen olivat Founders’ Dayssa mukana myös viime vuonna, mutta Saariselle ja Pinomaalle tämä oli ensimmäinen kerta.

”Odotan mielenkiinnolla, millaisia kysymyksiä esitetään ja ovatko ulkomailta tulleiden kysymykset samoja kuin suomalaisten”, Saarinen sanoo.

Pinomaa on osallistunut vastaavaan tilaisuuteen Singaporessa.

”Kaikilta oppii jotain. Odotan vilkasta keskustelua tärkeistä aiheista.”

DIF:n pyöreän pöydän keskustelujen otsikot olivat 1st Class Board Work – Pain or Gain for a Founder ja Board or Advisory Board – Roles, Compensation, Benefits. Ensimmäisen 45 minuutin keskustelun osallistujat olivat Etelä-Afrikasta, Bulgariasta, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Suomesta. Heitä kiinnosti etenkin hallituksen rakenne, hallitustyön kompensaatio ja Board or Advisory Board -kysymys.