DIF-webinaari: johdon vastuuvakuutus, riskienhallinta ja rikosvahinkotrendit

DIF-webinaarien sarja jatkui tiistaina 28.4.2020, kun jäsenet pääsivät tutustumaan vastuuvakuutusten maailmaan sekä rikosvahinkojen uusimpiin trendeihin. Webinaari järjestettiin yhteistyössä DIFin tuoreen asiantuntijakumppani Willis Towers Watsonin kanssa. Pääsihteeri Leena Linnainmaa toivotti alussa uuden asiantuntijakumppanin tervetulleeksi mukaan DIFin toimintaan. Toimitusjohtaja Sari Harjunniemi esitteli lyhyesti yhtiön 25-vuotista taivalta Suomessa kansainvälisen riskienhallinnan ja vakuutustoiminnan parissa.

Tilaisuuden pääaiheena käsiteltiin johdon vastuuvakuutuksia ja johdon uusia vastuuriskejä, joista luennoi WTW:n Senior Insurance Specialist Harry Strömberg. Johdon vastuuvakuutus (D&O = Directors and Officers Liability Insurance) on noussut kuumaksi perunaksi jo ennen koronakriisiä muun muassa MeToo-ilmiön takia. Negatiiviset ilmiöt ja joukkokanteet ovat saaneet vakuutusalan varovaiseksi ja hintatason nousemaan. Vaikka vahingonkorvauskanteet, US Securities Act -korvausvaatimukset ja ADR-ohjelmat ovat jo arkipäivää Yhdysvalloissa, ne voivat rantautua pysyvästi Eurooppaan, kuten välillisesti on jo tapahtunut. Myös sijoitustoiminta ja osakkeenomistajat näyttelevät merkittävää roolia, sillä joukkokanteiden riski koskee usein yhtiöitä, jotka eivät aktiivisesti tarjoa osakkeitaan kaupaksi USA:n osakemarkkinoilla. Yhä useammat yhtiöt voivatkin jäädä kokonaan ilman vastuuvakuutusturvaa. Lisäksi webinaarissa keskusteltiin, miten koronavirusepidemia tuo uudenlaisia vahingonkorvausriskejä yhtiöiden hallitusjäsenille.

Senior Insurance Specialist Ville Partanen puolestaan kertoi rikosvahinkojen uusimmista trendeistä, joita ovat varsinkin käyttäjän manipulointirikokset (Social Engineering) ja entistäkin monimutkaisemmat huijaukset. Partasen mukaan teknisesti tapahtuvat huijaukset ovat sofistikoituneet huomattavasti ja ne ovat hyvää suomen kieltä myöten aidomman oloisia kuin aiemmin. Koronakriisin aikana yleistynyt etätyö altistaa yhä pahemmin uskottavalle manipuloinnille. Yrityksille on koitunut miljoonaluokan vahinkoja käyttäjämanipuloinnin vuoksi, mikä on nostanut vakuutusmaksuja, vähentänyt vakuutusyhtiöiden kiinnostusta myöntää vakuutusturvaa sekä korottanut yritysten vastuuta.

Tilaisuuden lopuksi vastuullisuudesta ja vakuutusalasta vastaava DIFin Senior Advisor Petri Castrén esittäytyi uuden asiantuntijayhteistyön johdosta.

 

Webinaarin esitysmateriaalit löytyvät DIF-jäsensivuilta (vaatii kirjautumisen) tai kirjautuneille tämän artikkelin ohessa.